Zelf detoxen om je lichaam te ontzuren? Stap voor Stap handleiding!

Je hoort het tegenwoordig steeds meer, mensen die met behulp van sapjes en kuurtjes hun lichaam ontgiften. Detoxen is helemaal hot.

Maar hoe zit dat met zelf detoxen? Kun je wel zelf detoxen of heb je daar een specialist voor nodig? Is het wel veilig om zelf te doen en hoe werkt dat dan precies? 

In dit artikel laat ik je exact zien hoe je zelf kunt detoxen en waarom detoxen, helemaal in de tijd waarin we nu leven, zo belangrijk voor ons is. 

More...

Detoxen: Wat is het precies? 

De meeste mensen die dit artikel lezen zullen al wel het één en ander hebben gelezen over wat detoxen precies inhoudt. 

Toch wil ik het nog even voor je verduidelijken. Wikipedia schrijft er bijvoorbeeld het volgende over: 

Ontgiftendrainageontslakken is de in de natuurgeneeskunde gebezigde term voor het intern reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen.Hoewel het lichaam beschikt over een zelfgenezend vermogen en het vermogen om zich te ontdoen van gif- en afvalstoffen door de lever en de nieren, veronderstelt men in de natuurgeneeskunde dat dit ondersteund kan worden door ontgiftingstherapieën. Bron: Wikipedia

Ontgiften, drainage, ontslakken.. Er zijn dus meerdere benamingen die dezelfde lading dekken. Detoxen is dus niets meer of minder dan het reinigen van je lichaam. 

Wat centraal staat tijdens een zogenaamde detox kuur is het eten van gezonde voeding en het afvoeren van afvalstoffen. 

Ons lichaam regelt dat toch zelf!?

Maar ons lichaam zorgt er toch zelf voor dat afvalstoffen worden afgevoerd? Dat klopt helemaal. Toch moeten we helaas concluderen dat we teveel worden blootgesteld aan gifstoffen. 

We worden dagelijks blootgesteld aan deze gifstoffen, denk aan uitlaatgassen, cosmetica, kant-en-klaar producten vol met e-nummers en noem maar op. 

Het is eigenlijk zoveel dat ons lichaam het maar moeilijk kan bolwerken. Omdat ons lichaam deze overdosissen aan e-nummers en schadelijke stoffen niet aankan word ons lichaam steeds zuurder. 

Een zuurder lichaam kan allerlei vervelende dingen met zich meebrengen. Sommige wetenschappers zijn het erover eens dat bijvoorbeeld kanker goed gedijt in een zuur lichaam.

Mogelijke gevolgen van een verzuurd lichaam zijn:

 • Nierstenen 
 • Breekbare botten
 • Brandend maagzuur
 • Gevoeliger voor infecties 
 • Spierkrampen
 • Depressie
 • Maagzweer
 • Jicht
 • Hartinfarct 
 • Reuma
 • Beroerte 
 • Diabetes 

Niet echt een lijst waar je blij van word en des te meer een reden waarom een detox kuur op zijn tijd een absolute must is. 

Naast een verzuurd lichaam, wat het gevolg is van veel gifstoffen in je lichaam, zorgen teveel gifstoffen nog voor veel meer vervelende symptomen:

 • Vermoeid en lusteloos
 • Vertraagde vetverbranding en gewichtstoename
 • Prikkelbaarheid en depressie
 • Menstruatieproblemen 
 • Hoge bloedsuikerspiegel 
 • Schimmelinfecties

Hoe kun je zelf detoxen? 

Zelf detoxen is absoluut niet heel spannend, online is er meer dan genoeg informatie te vinden over hoe je zelf kunt detoxen. 

Er zijn verschillende manieren om te detoxen en niet iedere detox hoeft te betekenen dat je, je volledig onthoudt van bepaald voedsel. 

afvallen met smoothies

Sommige mensen vinden het prettig om eens in de zoveel tijd een kuur te volgen terwijl anderen liever elke dag een beetje detoxen tussen hun normale voeding door. 

Wat voor jou het beste werkt is simpelweg een kwestie van testen. Hieronder enkele voorbeelden van hoe je zou kunnen detoxen. 

#1: Sap- of smoothie kuur

Sommige mensen vinden het prettig om voor bijvoorbeeld een week niets anders te eten of drinken dan een sap- of smoothie kuur. 

In deze sapjes of smoothies verwerk je natuurlijk alleen maar gezonde producten en het liefst zoveel mogelijk groene groenten. 

Als je all-in wil gaan en voor deze methode wilt kiezen is het opbouwen en afbouwen van vast voedsel naar smoothies of sapjes enorm belangrijk. 

Je kunt niet van de één op de andere dag overstappen, dit moet je geleidelijk op en afbouwen. Als je wilt gaan voor deze methode raad ik je wel aan om je hier goed in te verdiepen. 

clean start 21 dagen detox

Onlangs schreef ik een uitgebreid review over 2 digitale detox cursussen die enorm populair zijn. De ene cursus is ontwikkeld door 'Miss natural' Eva van Zeeland en de andere door gezondheidsguru Jesse van der Velde. 

Beide digitale detoxcursussen kennen veel positieve reviews en daarom kan ik ze dus ook van harte aanbevelen als je serieus aan de slag wilt gaan met detoxen. 

Ontdek hier 'Clean Start 21 dagen Detox' van Eva van Zeeland

Ontdek hier 'Bioprofiel Detox Handboek' van Jesse van der Velde

#2: Alleen groente

Sommige mensen kiezen voor een manier van detoxen waarbij ze alleen maar groente eten en water drinken. 

Het begint s'morgens al met groente en het eindigt s'avonds met groente. Je zou misschien denken dat dit enorm eentonig en moeilijk vol te houden is. 

Eigenlijk is dat niet zo. Kijk maar eens hoeveel verschillende soorten groente er zijn en wat je allemaal al niet kunt maken met deze groente. 

Je drinkt in deze week zoveel mogelijk water, een citroen uitknijpen in water mag natuurlijk ook. Als je behoefte hebt aan een warme drank is groene thee een absolute aanrader. 

winterdepressie

Vlees en producten met geraffineerde suikers zijn uit den boze. Net als koffie, alcohol, drugs en frisdranken. Eigenlijk alles behalve producten die puur natuur zijn. 

Om nog even op die suikers terug te komen, sommige mensen detoxen door geen suikers meer te eten. Structureel teveel suikers is ook een enorme aanslag op ons lichaam. 

Wil je voor een bepaalde periode geen suiker meer eten? Bekijk dan mijn uitgebreide review over het product '20 dagen suikervrij' en 'Cursus Natuurlijk Suikervrij'

#3: Eén maaltijd per dag

Een derde methode om te gaan detoxen is door het nuttigen van slechts één maaltijd per dag. Sommige mensen doen dit een week achter elkaar terwijl andere mensen één dag per week kiezen en dit voor enkele maanden lang. 

Je eet dan midden op de dag (15:00) en om je maaltijd heen drink je water en groene thee. Deze methode is wel erg pittig en voor mensen die fysiek zwaar werk doen bijna niet vol te houden. 

Waar moet je rekening mee houden tijdens het detoxen? 

Als je gaat detoxen moet je rekening houden met een aantal dingen. Hieronder heb ik ze voor je op een rij gezet: 

 • Een goede op en afbouw van je detox kuur is van essentieel belang om je detox zo effectief mogelijk te benutten. 
 • Kies de juiste periode om te detoxen. Zit je in een hele drukke periode en ben je wat gestresst? Wacht dan liever met detoxen. 
 • Als je zwanger bent of andere lichamelijke klachten hebt (leverproblemen) waardoor je niet kunt detoxen, doe het dan ook niet. 
 • Houd er rekening mee dat er ontgiftingsverschijnselen kunnen ontstaan zoals: Hoofdpijn, misselijkheid, darmklachten en stemmingswisselingen.
 • Onderschat het detoxen niet. Heb je een fysiek zware baan? Kies er dan bijvoorbeeld voor om in het weekend te detoxen. 

Wat kun je bereiken met detoxen? 

Dat het erg gezond voor je lichaam is staat als een paal boven water, maar wat kun je bereiken en wat zijn de effecten van een geslaagde detoxkuur? 

 • Je lichaam een optimale reiniging
 • Veel meer energie
 • Mooiere huid
 • Gewichtsverlies

Detoxen, of terwijl je lichaam ontgiften is iets wat ik iedereen 2 a 3 keer per jaar aanraadt te doen. Het zorgt voor een gezond en gereinigd lichaam waardoor je veel meer energie zult krijgen. 

Beste detox kuur

Vaak vragen mensen "Wat is nou eigenlijk de beste detox kuur?" Dat is best lastig te zeggen, de één voelt zich prettig bij zo'n aanpak terwijl de ander zich prettiger voelt bij een andere aanpak.

Toch heb ik zelf een voorkeur als het gaat om de beste detox kuur. Ik heb verschillende detox kuren onder de loep gehad en ben tot de volgende conclusie gekomen. 

bioprofiel detox handboek

Het Bioprofiel Detox Handboek van Jesse van der Velde is wat mij betreft de beste detoxkuur van dit moment. Veel positieve reviews en enorm populair. 

Ga Hier Meteen Naar Het Bioprofiel Detox Hanboek Van Jesse Van Der Velde >>>


Martijn
 

Hoi ik ben Martijn en samen met Mieke stellen wij producten op de proef. We keren alles binnenstebuiten en onderzoeken of de verschillende producten jou kunnen helpen om je doelen te bereiken. Zijn we positief over een product? Dan laten we dat enthousiast merken. Voldoet een product niet aan de eisen? Dan zijn we kritisch en proberen we je te beschermen.

>