Waarom Koolhydraatarm Eten? Hype of Super Effectief?

Waarom koolhydraatarm eten? Het is een vraag waar veel mensen mee rondlopen. Deze wijze van eten komen we steeds vaker tegen, het lijkt dan ook steeds populairder te worden. 

Maar waarom zou je koolhydraten dan moeten vermijden? Wat is er zo slecht aan deze voedingsstof? Of valt het allemaal wel mee? 

Koolhydraatarm eten is voor veel mensen een succesvolle wijze van afslanken gebleken vandaar de immense populariteit. In dit artikel leg ik je precies uit hoe het zit met koolhydraten.

More...

Wat zijn koolhydraten precies? 

Koolhydraten worden ook wel suikers genoemd. Naast suikers bestaan koolhydraten ook uit zetmeel en worden deze suikers en zetmeel door het lichaam omgezet in glucose wat dient als brandstof voor het lichaam. 

"Maar dan zijn koolhydraten toch helemaal niet zo slecht en hebben we ze juist nodig" hoor ik je denken. Ja dat klopt inderdaad.

Toch moet je niet vergeten dat we tegenwoordig een overschot aan koolhydraten in onze voeding vinden en dat er twee soorten koolhydraten bestaan. Complexe koolhydraten en enkelvoudige koolhydraten.

Vooral kant-en-klaar maaltijden en andere bewerkte producten bestaan uit heel veel slechte, enkelvoudige koolhydraten.

Nog even terug naar die glucose, want ons lichaam zet koolhydraten om in glucose en deze glucose geeft ons weer energie waardoor we onze dagelijkse handelingen kunnen verrichten. 

Maar wat gebeurt er dan als we teveel koolhydraten binnen krijgen? Als we teveel koolhydraten binnenkrijgen die het lichaam niet gebruikt om ons van energie te voorzien dan word dit overschot uiteindelijk omgezet naar lichaamsvet.

 • Koolhydraten voorzien ons lichaam van energie
 • Koolhydraten zijn suikers en zetmeel
 • Er zijn complexe en enkelvoudige koolhydraten
 • Enkelvoudige koolhydraten zijn niet goed voor ons en vind je terug in kant en klaar maaltijden en bewerkte producten. 
 • Een overschot aan koolhydraten word omgezet in lichaamsvet
dieet zonder koolhydraten

Complexe en enkelvoudige koolhydraten 

Zoals gezegd bestaan koolhydraten uit twee verschillende varianten. Complexe koolhydraten en enkelvoudige koolhydraten. 

Complexe koolhydraten zijn koolhydraten die ons lichaam langer voorzien van energie. Je moet het eigenlijk zien als een een dikke boomstam in het vuur. Deze boomstam voorziet het vuur uren van brandstof. 

Enkelvoudige koolhydraten daarentegen moet je zien als kleine takjes, ze branden binnen mum van tijd op en voorzien het vuur niet lang van brandstof. 

Complexe koolhydraten vind je terug in: 

 • Volkoren brood
 • Volkoren pasta
 • Muesli 
 • Noten 
 • Havermout

Bekijk hier een complete lijst met complexe koolhydraten >>

Enkelvoudige koolhydraten vind je terug in:

 • Suiker
 • Zoet beleg
 • Gebak en koeken
 • Kant en klaar maaltijden 
 • Bewerkte producten
 • Ijs 
 • Wit brood
 • Gewone pasta
 • Frisdrank
hamburgers

Het grote gevaar van koolhydraten

Mensen denken dat we dik worden door het eten van koolhydraten, dat is eigenlijk een misvatting. We komen aan als we meer calorieën eten dan we verbranden. 

Het gevaar met koolhydraten, en dan met name de enkelvoudige koolhydraten, is dat het niet voldoende verzadigd en we dus snel teveel gaan eten. 

Teveel koolhydraten betekent in de meeste gevallen teveel calorieën en dus overtollig vet. Vooral met producten zoals kant en klaar maaltijden, chips, snoep en gebak krijgen we al snel veel te veel calorieën binnen door de enorme hoeveelheid koolhydraten (suikers) in deze producten.

Sommige mensen schreeuwen zelfs "Ik wil helemaal geen suikers meer eten!" Dat is behoorlijk overdreven wat ons lichaam heeft suiker nodig om te functioneren.

Koolhydraatarm dieet is DE hype van dit moment

Je komt ze overal tegen, koolhydraatarme diëten. Het lijkt een grote hype op dit moment. Mensen zweren bij hun nieuwe gezonde levensstijl. Koolhydraatarm eten.

Maar is deze levensstijl wel zo gezond? Dat ligt eraan. Als je koolhydraten helemaal gaat vermijden is het niet echt een gezonde levensstijl. 

Zoals ik net al zei heeft ons lichaam gewoon koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren. Zou je koolhydraten helemaal vermijden? Dan spreekt je lichaam andere energiebronnen aan zoals bijvoorbeeld spiereiwit. 

Hierdoor zul je dus spiermassa gaan verliezen en dat is denk ik niets iets wat je graag wilt. Daarnaast kan een levensstijl met heel weinig koolhydraten ervoor zorgen dat je een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen binnenkrijgt. 

 • Te weinig gezonde koolhydraten kan voor een tekort aan vitamines en mineralen zorgen
 • Als je te weinig koolhydraten binnenkrijgt kan je lichaam andere energiebronnen gebruiken zoals je spiereiwit

Eiwitrijk eten 

Mensen die koolhydraatarm eten, eten vaak heel veel eiwitten. Eiwitrijke voeding heeft als voordeel dan het je lichaam goed verzadigd. Je krijgt vaak minder calorieën binnen terwijl het je wel langer verzadigd. ideaal dus. 

Daarnaast zorgt eiwitrijke voeding ervoor dat je spieren in stand blijven en je dus geen spiermassa zult verliezen. 

Toch ben ik vrij helder over mijn ervaringen met een koolhydraatarm dieet..

Mijn ervaringen met koolhydraatarm

Zelf heb ik enige tijd koolhydraatarm gegeten. Ik moet zeggen dat ik er hele goede resultaten mee behaalde en ik absoluut geen honger gevoel heb gehad. 

Ik ben in 3 weken tijd bijna 6 kilo afgevallen. 6 kilo in 3 weken is een gezond gewichtverlies. Toch moet ik wel concluderen dat het altijd koolhydraatarm eten best lastig is. 

Om af te slanken is een koolhydraatarm dieet zeker een aanrader omdat je lekker kunt blijven eten en je absoluut niet met een hongergevoel rondloopt. 

Als je op je streefgewicht bent raad ik je aan om een gezonde lifestyle aan te wennen. Een gezonde lifestyle met gezonde en gevarieerde voeding is voor altijd vol te houden. En een ijsje in de zomer? Natuurlijk mag dat wel een keer! Geniet met mate zou ik zeggen. 

De beste hulp om koolhydraatarm te eten? 

Online is er super veel informatie te vinden over koolhydraatarme voeding. Het grote probleem waar mensen tegenaan lopen is dat het te lastig word gemaakt. 

Recepten met teveel ingredienten, rondstruinen door de supermarkt, te weinig inspiratie, etc. Mensen moeten bij de hand genomen worden en het moet hun zo makkelijk mogelijk gemaakt worden. 

Onlangs schreef ik een review over het Koolhydraatarme Weekmenu van Bgreat.nl. Dit digitale product bestaat uit koolhydraatarme recepten voor maar liefst 30 dagen. Inclusief bereidingswijzen, boodschappenlijstjes en heldere uitleg. 

Als advies geef ik je mee: Volg een koolhydraatarm dieet om je streefgewicht te bereiken, wen jezelf vervolgens een gezonde lifestyle aan die voor de rest van je leven vol te houden is. 


Martijn
 

Hoi ik ben Martijn en samen met Mieke stellen wij producten op de proef. We keren alles binnenstebuiten en onderzoeken of de verschillende producten jou kunnen helpen om je doelen te bereiken. Zijn we positief over een product? Dan laten we dat enthousiast merken. Voldoet een product niet aan de eisen? Dan zijn we kritisch en proberen we je te beschermen.

>