‘Vastendieet’ de eenvoudigste manier voor een strak lijf!?

Het vastendieet, dat is hoe het meestal in de volksmond word genoemd. Een dieet waarbij je op bepaalde tijden vast en dus heel weinig eet. 

Sommige mensen vinden het maar gek klinken, een dieet waarbij je op bepaalde tijden heel erg weinig mag eten. Want dat is toch raar? Je kunt toch niet met een hongergevoel rondlopen?  

Toch zien we opzienbarende resultaten als het gaat om het vastendieet. Hoe goed is zo'n vastendieet eigenlijk? En werkt het ook voor jou? In dit artikel vertel ik je er alles over.

More...

Vastendieet werkt niet..

Veel mensen geloven niet in een vastendieet omdat er volgens hun een jojo effect in de hand zou worden gewerkt. 

Zelf was ik ook erg sceptisch toen ik voor het eerst van het vastendieet hoorde want een vastendieet lijkt op het eerste oog als iets ongezonds. 

Toch denkt de wetenschap daar heel anders over en laten wetenschappelijke onderzoeken een compleet ander beeld zien.

Dat een vastendieet niet werkt? Wees nog maar even voorzichtig met je oordeel.. Ik ga je exact vertellen waarom een vastendieet juist wel heel krachtig is. 

Sinds kort verkoopt Bol.com My Shredded Lifestyle (bekijk het boek hier) >>

Vastendieet en negatieve ervaringen? Vroeger vasten we ook al!

In tegenstelling tot wat veel mensen beweren was vasten duizenden jaren geleden heel gewoon. De mensen die toen leefden konden niet even naar een supermarkt wandelen om eten te gaan halen. 

Men was afhankelijk van de jacht en voedsel was niet perse een garantie. Het kwam dus weleens voor dat er heel weinig te eten was. 

Om te overleven moest het lichaam dus energie opslaan, energie die dan vrijkwam in tijden van een minimum aan voedsel. 

vroeger vasten

Oorspronkelijk zijn de genen van een mensen dus aangepast op tijden zonder eten. Wist je dat je wel 30 dagen zonder voedsel kunt? 

Sommige dieeten zweren bij minimaal 6 eetmomenten per dag. Eigenlijk is dat gezien onze voorgeschiedenis best raar.. Duizenden jaren geleden aten we nog geen 3 keer per dag. 

Omdat onze genen dus zijn aangepast aan tijden van voedselschaarste eten we vaak teveel en daardoor worden we dikker en dikker. 

 • Duizenden jaren geleden vasten we ook al
 • Ons lichaam is ingesteld op periodes van voedselschaarste
 • 6 eetmomenten per dag is best vreemd gezien onze voorgeschiedenis waarin we veel minder eetmomenten kenden.

Vasten: Hoe werkt het dan precies? 

Waarom zou je dan eigenlijk gaan voor zo'n vastendieet? Waarom niet gewoon een dieet zonder koolhydraten of een dieet wat zich focust op je hormoonhuishouding en gezonde voeding zoals Simpel slank?

Zoals je hebt gemerkt ben ik absoluut voorstander van het vastendieet. Het is een dieet dat zich meer dan eens bewezen heeft en de positieve ervaringen zijn enorm.

Maar hoe gaat dat vastendieet dan praktisch gezien in zijn werk? Er zijn verschillende methodes om het vastendieet toe te passen. 

Zo zijn er sommige dieeten die aanbevelen om 16 uur per dag te vasten en 8 uur per dag te eten en er zijn dieeten die gaan voor een zogenaamde 5:2 regel. 5 dagen normaal eten en je calorie inname voor 2 dagen beperken tot 500 Kcal voor vrouwen en 600 Kcal voor mannen. 

Er is geen goed of fout, het is maar net waar jij je prettig bij voelt. 

Maar kun je tijdens de periode dat je mag eten dan alles eten wat je wilt? Het is een logisch vraag die bij iedereen oprijst als ze zich verdiepen in het vastendieet. 

In principe kun je alles eten wat je wilt, waar je wel op moet letten is dat je net zoveel calorieën verbruikt als dat je inneemt. Dat is een vereiste.

Samengevat:

 • 8 uur per dag eten/ 16 uur per dag vasten
 • 5 dagen normaal eten, 2 dagen vasten en je calorie inname beperken tot 500 kcal (vrouw) en 600 kcal (man)
 • Op de uren of dagen dat je gewoon mag eten mag je eigenlijk alles eten zolang je er maar voor zorgt dat je net zoveel calorieën verbrand als dat je inneemt.

Waarom werkt het vasten? 

Maar wat gebeurt er dan precies in je lichaam? Waarom werkt het vasten zo goed? 

Mensen die vasten zijn veel beter in staat om vet te verbranden en kunnen dus makkelijk een gezond gewicht krijgen en behouden. 

In ons hedendaagse voedingspatroon zitten enorm veel suikers, we zijn dus echte suikerverbranders geworden en ons lichaam gaat steeds meer om suikers vragen. 

Mensen die veel suiker eten, de meeste mensen onder ons, hebben extreem veel moeite om af te vallen. Dit heeft te maken met het feit dat je lichaam gewoon niet meer goed weet hoe het vetten moet verbranden. 

suiker

Door regelmatig te vasten zorg je ervoor dat je lichaam weer effectief vet zal gaan verbranden. Een uitgevoerd onderzoek laat zien dat mensen die regelmatig vasten veel sneller vet verbranden en een veel lager insuline niveau hebben. 

Deze veranderingen zullen je lichaam in werking zetten door het vasten:

 • Je insuline niveau gaat omlaag en daardoor word de vetverbranding bevordert
 • Je kunt wel tot 5 keer zoveel groeihormoon aanmaken als normaal, dit groeihormoon zorgt er tevens voor dat je vetverbranding veel sneller gaat werken en daarnaast bevordert het ook de spiergroei
 • Tijdens het vasten houdt je lichaam een grote schoonmaak en verwijdert het alle afvalstoffen uit je cellen
 • Je stofwisseling kan wel 3,5 tot 14% omhoog gaan. Een snelle stofwisseling zorgt voor een snelle vetverbranding

Kortom, het vasten, wat ook wel, intermittent fasting word genoemd kent vele voordelen en zal er zeker voor zorgen dat je snel vet zult verliezen. 

Andere positieve gezondheidsvoordelen van het vasten zijn onder andere:

 • Vasten helpt het ontgiften van je lichaam
 • Vasten is goed voor je spijsvertering
 • Vasten verlaagt de bloedsuikerspiegel

Maar kan iedereen maar zo aan een vastendieet beginnen? Nee sommige groepen mensen mogen niet gaan vasten. 

 • Zwangere vrouwen, vrouwen die zwanger willen worden en vrouwen die borstvoeding geven
 • Mensen met eetstoornissen 
 • Mensen die ondergewicht hebben en met een tekort aan bepaalde voedingsstoffen en vitaminen kampen
 • Mensen die medicijnen slikken vanwege hun bloedsuikerspiegel

Twijfel je of je een vastendieet kunt gaan volgen? Raadpleeg dan altijd een arts. 

My Shredded Lifestyle Is Enorm Populair En Kent Vele Succesverhalen >>

Vastendieet ervaringen

Maar wat zijn dan de ervaringen met het vasten? Wat zeggen mensen die aan een vastendieet doen of hebben gedaan? Was het makkelijk of viel het tegen? 

De meeste mensen die een vastendieet hebben gevolgd of nog steeds volgen zijn het aardig over eens. Een vastendieet is redelijk gemakkelijk vol te houden en bijzonder effectief. 

Het blijkt niet heel moeilijk om op een gezonde manier 4 tot 5 kg per maand af te vallen, dit word ook als gemiddelde aangehouden. 

Sommige mensen geven aan dat ze er meer moeite mee hebben. Ze vinden het steeds moeilijk om te blijven vasten. 

Eigenlijk is dat met elk dieet zo, hoe graag wil je het? Hoe lang is jouw adem? Waar voel jij je goed bij? 

My Shredded Lifestyle als uniek vastendieet

Onlangs keerde ik 'My Shredded Lifestyle' van Merijn Schoeber helemaal binnenstebuiten. Dit dieet is gebaseerd op vasten. 

Wat me meteen opvalt aan dit dieetboek, of beter gezegd, levensstijl is dat Merijn Schoeber een enorme schare fans heeft op YouTube.

Dat straalt dus zeker vertrouwen uit en is goed voor zijn imago. De meeste mensen, mensen met allerlei verschillende achtergronden, zijn bijzonder positief over My Shredded Lifestyle. 

my shredded lifestyle boek

Onlangs plaatste iemand nog een positieve reactie onder mijn artikel over My Shredded Lifestyle, ze was redelijk eenvoudig op haar streefgewicht gekomen en vind het niet moeilijk om het vasten vol te houden. 

Wil jij slank de zomer in? Dan wil ik je zeker aanraden om deze manier te onderzoeken om te kijken of het iets voor je is.

Wil je meer weten over 'My Shredded Lifestyle van Merijn Schoeber? Mijn complete review vind je hier >>


Martijn
 

Hoi ik ben Martijn en samen met Mieke stellen wij producten op de proef. We keren alles binnenstebuiten en onderzoeken of de verschillende producten jou kunnen helpen om je doelen te bereiken. Zijn we positief over een product? Dan laten we dat enthousiast merken. Voldoet een product niet aan de eisen? Dan zijn we kritisch en proberen we je te beschermen.

>