7 tips om je tuin winterklaar te maken!

tuin winterklaar makenOp het moment van schrijven is het Oktober, de ideale maand om je tuin winterklaar te maken. Het koude weer nadert met rasse schreden en om je tuin mooi te houden zullen de nodige maatregelen moeten worden getroffen.

Ik ging op onderzoek uit, klopte aan bij verschillende hoveniers en had slechts één brandende vraag: wat is nou de beste en meest eenvoudige manier om je tuin winterklaar te maken?

Het antwoord op deze vraag vind je hieronder, ik heb een simpel maar effectief lijstje samengesteld waarmee je in staat bent om je tuin op de juiste wijze winterklaar te maken.

Waarom je tuin winterklaar maken?

Laten we beginnen bij het begin. Wat is eigenlijk de reden dat mensen hun tuinen winterklaar maken?

Je zou zeggen dat de natuur zijn eigen gang wel gaat en dat het in staat is om zelfstandig door ieder seizoen te komen.

Dat is ook zo, maar om je tuin er elk seizoen netjes bij te hebben liggen is het verstandig om er aandacht aan te schenken.

Want als je het gras niet zou maaien en onkruid niet zou verwijderen zou het op een gegeven moment meer op een oerwoud lijken dan op een tuin, iets wat je niet wilt.

Mensen maken hun tuin winterklaar omdat ze:

 • Geen wildgroei in hun tuin willen.
 • In de wintermaanden geen onderhoud aan hun tuin willen.
 • Weten dat het winterklaar maken van hun tuin kan bijdragen aan de bevordering van de groei van sommige planten.

Wanneer winterklaar maken?

In het begin van dit artikel zei ik al dat Oktober de ideale maand is om je tuin winterklaar te maken.

Eigenlijk is het ook een beetje afhankelijk van het weer. Zo lang er nog geen vorst in de grond zit en het buiten dus niet vriest kun je, je tuin winterklaar maken.

Als het vriest word het lastig om je tuin winterklaar te maken, feitelijk ben je dan al te laat.

Over het algemeen worden de maanden Oktober en November aangehouden om je tuin gereed te maken voor de naderende winter.

 • Oktober/November is de ideale periode om je tuin winterklaar te maken.
 • Hou ook het weer in de gaten, zo lang er nog geen vorst in de grond zit of het vriest niet kun je, je tuin onderhouden.

winterklaar

Winterklaar maken? 7 tips!

Maar hoe werkt het nou precies? Wat moet je allemaal doen en hoe pak je dat aan? Veel mensen gaan er namelijk de mist mee in omdat ze niet precies weten wat ze aan het doen zijn.

1: Gazon

Tegenwoordig worden de winters in Nederland steeds warmer en gras stopt pas met groeien als de temperatuur voor een langere periode onder de 6 graden is.

Kortom, het kan zo zijn dat je, je gazon meerdere keren zult moeten maaien gedurende de winterperiode.

Maai het gras tot ongeveer een hoogte van 3 a 4 centimeter, dit zorgt ervoor dat mossen een geringe kans hebben om tussen het gras te gaan groeien.

Ook is het raadzaam om gevallen bladeren te verwijderen, deze bladeren ontnemen namelijk het zonlicht waardoor het gras vochtig blijft en rot kan ontstaan.

 • Gras stopt met groeien als de temperatuur structureel onder de 6 graden is.
 • Is het een warme winter? Dan zul je ook tijdens deze periode je gras moeten blijven maaien.
 • Maai het gras tot ongeveer een hoogte van 3 a 4 centimeter.
 • Verwijder gevallen bladeren van het gazon.

TIP: Bemest je gazon voordat de winter zijn intrede doet. Dit bemesten zorgt ervoor dat je gras extra stevig is, bemesten kun je doen in het begin van Oktober.

2. Hagen en planten

September en Oktober zijn de maanden om je hagen te snoeien, snoei deze hagen in enkele fases. Planten, bloemen en Coniferen worden gesnoeid vanaf November.

Je kunt het afval van de Coniferen gebruiken om vorstgevoelige planten mee af te dekken.

Voor de mensen die rozen in tuin hebben, knip ze af tot ongeveer kniehoogte (40 cm) daarnaast kun je al het blad verwijderen.

 • Wanneer een boom begint te bloeden stopt dan met snoeien, beter kan er dan gewacht worden tot het voorjaar is.
 • Snoei geen bloemen en planten die van nature voorjaarsbloeiers zijn, wacht tot ze uitgebloeid zijn in het voorjaar.

hagen en planten

4. Perkjes met verschillende bloemen en planten

Wat je vaak ziet bij mensen in de tuin is dat ze langs een pad of langs het gazon een strook hebben waar verschillende bloemen en planten in groeien.

Planten die uitgebloeid zijn kunnen worden verwijderd of je kunt ervoor kiezen ze te laten staan in de hoop dat ze het volgende seizoen terug komen.

Verwijder geen blad in deze perkjes, dit blad biedt namelijk een prima bescherming voor vorstgevoelige planten tegen de vorst.

5. Vijver gereed maken

Bij het winterklaar maken van je vijver is een grondige schoonmaak van belang. Afgestorven planten moeten verwijderd worden en gevallen bladeren op het wateroppervlak ook.

Dit alles ter voorkoming van het rotten van planten of bladeren in je vijver om zo een gezond klimaat te houden.

Om gevallen bladeren op je vijver tegen te gaan kun je ervoor kiezen om een zeil of net over de vijver te spannen.

vijver

6. Bloembollen planten

Ook tijdens het winterklaar maken van je tuin kunnen er nieuwe bloembollen worden geplant. De periode van het winterklaar maken van je tuin is de ideale periode voor het planten van nieuwe bloembollen voor het aankomende jaar.

Bloembollen zullen de kou doorstaan en in de lente als één van de eerste bloemen en planten tevoorschijn komen.

7. Vogels, buitenkranen, terassen

Naast het onderhouden van bloemen en planten is het verstandig om aandacht te schenken aan andere zaken in je tuin zoals je terras, het aftappen van je buitenkraan en de vogels die in je tuin zwerven.

 • vogels in de winterDe buitenkraan wil ik nog even benadrukken, veel mensen komen er elk jaar weer mee op de koffie. Tap de kraan af met een vorstventiel om schade tijdens de koude wintermaanden te voorkomen.
 • Om je terras in optimale conditie te houden is het verstandig om gevallen bladeren teverwijderen en je terras schoon te houden.
 • Als je tegels bedekt worden door bladeren of andere zaken zul je natte plekken houden waardoor het kan gaan rotten.
 • In de wintermaanden kan je tuin een ietwat trieste aanblik zijn, door het neerzetten van een vogelhuisje en het ophangen van voedsel zul je prachtige vogels in je tuin krijgen!

 

De complete tuingids

Wil je meer weten over het onderhouden van je tuin? Hoe je in de zomer met je tuin omgaat of hoe je bepaalde bloemen en planten moet behandelen?

Het ebook Snoeien en Bloeien van hovenier Peter Mecklenfeld bestrijkt zo’n beetje alles als het aankomt op het onderhouden en aanleggen van prachtige tuinen.

 

snoeien en bloeien

Martijn
 

Hoi ik ben Martijn en samen met Mieke stellen wij producten op de proef. We keren alles binnenstebuiten en onderzoeken of de verschillende producten jou kunnen helpen om je doelen te bereiken. Zijn we positief over een product? Dan laten we dat enthousiast merken. Voldoet een product niet aan de eisen? Dan zijn we kritisch en proberen we je te beschermen.

>