Spierpijn verminderen na het sporten? 5 krachtige tips op een rij!

Spierpijn verminderen na het sporten? Hoe kun je dat doen? Als je sinds lange tijd weer gaat sporten of je traint andere spieren dan je normaal doet kun je behoorlijke spierpijn krijgen. 

Spierpijn kan erg vervelend zijn en je behoorlijk belemmeren in je dagelijkse activiteiten. Meestal is spierpijn de tweede dag nog heviger dan de eerste dag nadat je getraind hebt. 

Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet zoveel last hebt van deze vervelende spierpijn? In dit artikel geef ik je tips en laat ik je 5 krachtige manieren zien om je spierpijn zoveel mogelijk te beperken.

More...

Spierpijn verminderen na het sporten 

Na een bezoek aan de sportschool wil jij waarschijnlijk graag weten hoe je spierpijn verminderen kan. We hebben voor jou gekeken naar de oorzaken van spierpijn, en daarnaast keken we ook naar de manieren om spierpijn op een doeltreffende manier te verminderen.

We hebben het namelijk over een kwaal die niet altijd even nuttig is. Met de nodige informatie die we kregen van fysiotherapeuten en topsporters hebben we onderstaand overzicht voor jou samengesteld.

Meerdere soorten spierpijn

Spierpijn kan je hebben op twee manieren. Wanneer jij na het sporten spierpijn hebt is het goed om te kijken welke soort spierpijn er op jou van toepassing is. We hebben de twee soorten spierpijn voor jou omschreven.

  • Spierpijn door verzuring. Deze soort spierpijn krijg je gelijk na het sporten. Je loopt de sportschool uit en voelt gelijk aan jouw spieren dat je een zware inspanning hebt geleverd. Deze spierpijn krijg je doordat er suiker is verbruikt door jouw lichaam tijdens de inspanning. Die suiker zat opgeslagen in de spieren. Die suiker is echter nodig om de spieren goed te laten functioneren. Wanneer jij heel intensief sport zal die suiker niet worden aangevuld in jouw spieren. Wat er gebruikt is dat er een melkzuurgisting plaats gaat vinden in jouw spieren. Dit is een spierpijn die ook wel verzuring wordt genoemd. Deze verzuring kom je tegen bij sporters die hebben gefitnest maar je kot het ook tegen bij topsporters die net tijdens een wedstrijd een topprestatie hebben geleverd. Deze spierpijn herken je direct aangezien het gelijk na een prestatie optreedt. Het zorgt ervoor dat jouw spieren opeens als touwtjes aanvoelen. Je hebt hard gewerkt maar moet je lichaam de kans geven om weer op krachten te komen. Je voelt deze spierpijn door verzuring duidelijk zitten. Het voelt aan als bobbeltjes die in je spieren zitten. Deze trekken ook vanzelf wel weer weg.
  • Spierpijn door beschadiging. Heb jij gesport en daarbij krachttraining gedaan, dan zal je binnen 12 tot 24 uur last krijgen van spierpijn. Dat is iets wat niet te voorkomen is. Dit is de spierpijn die goed voor je is. Het is namelijk een teken dat jouw spieren licht beschadigd zijn geraakt. Tijdens intensieve training zullen er kleine vezels van jouw spieren beschadigen. Die beschadigde vezels zorgen voor de spierpijn die je de dag na het trainen kan ervaren. Deze vezels zijn gelukkig zelf-herstellend. Wanneer de vezels van jouw spieren zich herstellen zullen ze vanzelf wat dikker worden. Daarmee bereik jij wat je wil met krachttraining. Door deze vorm van spierpijn worden jouw spieren steeds wat steviger waardoor je toename van jouw spiermassa krijgt. We hebben het hier dus over een positieve spierpijn waaraan je inderdaad kan voelen dat je intensief genoeg hebt getraind.

Eet naarmate je beweegt

Een goede manier om spierpijn te verminderen is je eetpatroon aanpassen. Hoe vaak hoor je niet dat mensen intensief gaan lijnen en tegelijkertijd helemaal losgaan in de sportschool.

Het lijkt de gouden combinatie om snel gewicht te verliezen en spiermassa te kweken maar niets is minder waar. Wanneer je intensief sport verbrandt je lichaam een hoop calorieën.

Je hebt zelf al gezien dat jouw lichaam zijn tijd moet krijgen naderhand om te herstellen van het sporten. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat jouw lichaam genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt die twee zaken gaan namelijk hand in hand. 

droog trainen voeding

Ga jij dus sporten, dan is het goed om je voedingspatroon daarop aan te passen. Uiteraard moet je niet een enorme maaltijd gaan nuttigen na het sporten, maar meer eten over dag verspreid om jouw energie aan te vullen is dus een goede zaak. 

Diëtisten adviseren om hier niet zelf mee te gaan rommelen. Overleg met jouw sport instructeur wat de beste manier is om voldoende te eten.

Kijk naar topsporters; zij zullen meer koolhydraten eten voor het sporten omdat je daar het snelste veel energie van krijgt.

Kijk en overleg met jouw instructeur wat voor jou het beste voedingspatroon is. Op die manier verminder jij de spierpijn waar je zo’n last van hebt na het sporten. Je zorgt ervoor dat jouw lichaam de tekorten zo snel mogelijk weer aanvult.

Slaap genoeg voor een goed herstel 

De beste tijd om jouw spieren te laten herstellen is in de nacht. Je lichaam is dan immers in rust waardoor jouw spieren het snelste zullen aansterken.

Heb je gesport, zorg er dan ook voor dat je meer slaapt dan gewoonlijk. Al zal het niet altijd even gemakkelijk liggen natuurlijk wanneer jouw armen en benen enorm pijnlijk aanvoelen.

Goed uitrusten zorgt ervoor dat je in no time weer aan de slag kan. Of opnieuw naar de sportschool natuurlijk.

Tijd voor koffie 

Koffie is iets wat je doorgaans drinkt in de sportersbar na het sporten. De reden waarom cafeïne zo gewild is na het sporten weten de meesten echter niet.

Cafeïne, wat uiteraard in koffie volop aanwezig is, zorgt ervoor dat jouw spieren sneller herstellen na het sporten. Hier is een wetenschappelijk onderzoek naar uitgevoerd.

Sporters die aan krachttraining deden werd na het sporten gevraagd om cafeïne in te nemen. Ze namen een dosering in die gelijk stond aan 5 milligram cafeïne per kilo lichaamsgewicht.

Het gevolg was verrassend. De sporters die cafeïne hadden ingenomen hadden aanmerkelijk minder last van de spierpijn binnen 12 tot 24 uur na het sporten dan sporters die dit niet hadden gedaan.

Het mag duidelijk zijn. Wil jij de spierpijn na het intensief sporten verminderen, neem dan gerust een paar flinke koppen koffie. Met cafeïne wel te verstaan.

Uiteraard kan je ook grijpen naar andere drankjes waar cafeïne in zit. Denk er bij energy drink echter wel op dat er veel meer ingrediënten zoals suikers in zitten. Daar heb je juist weer liever niet teveel van binnen.

Kom maar op met die rauwe eieren 

Je kent ze wel, die topsporters die na het sporten de keuken in lopen, een paar rauwe eieren in een glas gieten, even klutsen en zo weg slurpen.

Griezelend kijk jij ernaar maar zo gek is het allemaal nog niet. Eiwit is namelijk niet alleen een middel om jouw spieren sneller te laten aangroeien bij het sporten. 

Door het innemen van eiwit zal het herstel van je spieren ook sneller gaan na een training. Doe dus gerust zoals de topsporters; neem een paar rauwe eiwitten of klus een eiwit-shake voor jezelf. Een paar gebakken eitjes na het sporten zullen ook helpen trouwens.

Een heerlijke massage als beloning 

Na echt intensief sporten heb je uiteraard wel een beloning verdiend. Je kan de spierpijn voor zijn door jouw spieren te laten masseren door je partner of door een masseur.

Zeker in je benen, kuiten en schouders doet een goede massage wonderen. Een massage door de masseur is natuurlijk een stuk professioneler en er wordt altijd op een juiste manier druk uitgeoefend op jouw spieren.

Heb je daar echter geen tijd voor, dan is je partner wellicht ook wel bereid om hier werk van te maken.

Extra vitamines voor snel herstel 

Vitamine C heeft een perfecte uitwerking op jouw herstel. Wanneer je hard hebt gesport ben je gevoeliger voor infectie aandoeningen doordat jouw gestel wat verzwakt is.

Het is dan ook heel verstandig om een paar tabletten Vitamine C complex te slikken na het sporten. Wat ook helpt uiteraard is in je keuken een paar sinaasappels uitpersen. Doet het vooral heel lekker in combinatie met de eiwit-shake die we eerder al noemden.

Martijn
 

Hoi ik ben Martijn en samen met Mieke stellen wij producten op de proef. We keren alles binnenstebuiten en onderzoeken of de verschillende producten jou kunnen helpen om je doelen te bereiken. Zijn we positief over een product? Dan laten we dat enthousiast merken. Voldoet een product niet aan de eisen? Dan zijn we kritisch en proberen we je te beschermen.

>