Kettlebell kopen? Dit zijn de feiten waar je niet omheen kunt!

Wil je een Kettlebell kopen maar weet je niet precies waar je allemaal op moet letten? Heb je nog nooit zo'n apparaat vast gehad en zit je vol met vragen als;

Hoe zwaar moet de Kettlebell zijn? Van welk materiaal moet de Kettlebell gemaakt zijn? Met welke Kettlebell haal ik het meeste rendement? 

Op al deze vragen geef ik je in dit artikel antwoord. Ik laat je exact zien wat de beste Kettlebells van dit moment zijn en waarom je juist voor deze Kettlebells zou moeten gaan.

More...

Wat is een Kettlebell precies?

De meeste mensen die dit artikel onder ogen krijgen zullen precies weten wat een Kettlebell is, toch wil ik nog even kort uitleggen wat een Kettlebell precies is en waarom het zo'n krachtig fitness speeltje is.

Van oorsprong is een Kettlebell een trainingsgewicht van het materiaal gietijzer, het heeft de vorm van een kogel met daaraan een handvat.
De Kettlebell word ook wel de 'ball of strength' of 'Girya' genoemd en is ontstaan in het oude Rusland.

Girya is de Russische benaming en betekent 'gewicht van gietijzer' Men beweert dat het woord al in 1704 in een woordenboek is gevonden!

In sportscholen vind je nog steeds veel Kettlebells van gietijzer maar mensen die er thuis mee trainen hebben er vaak één van kunststof of staal. 

Waarom de Kettlebell?

De Kettlebell komt dus van oorsprong uit Rusland en is al honderden jaren oud. De Russen gebruikten de gietijzeren Kettlebell omdat het een uiterst effectieve manier is om het lichaam te trainen. 

De Kettlebell werd in Rusland zo populair dat het 'Kettlebell heffen' in de periode tussen 1940 en 1980 de nationale sport van Rusland werd. 

Het populaire trainingsgewicht werd geintegreerd op scholen en universiteiten en was niet meer weg te denken uit de Russische beschaving. 

Vandaag de dag is de Kettlebell bekend over de hele wereld en helpt het mensen om op een effectieve manier aan hun lichaam te werken. En dan te bedenken dat 15-20 jaar geleden niemand buiten de Rusland wist wat een Kettlebell was.

De Kettlebell is één van de meest effectieve en veelzijdige trainingsgewichten die er bestaat
kettlebell oefeningen

Je traint met een Kettlebell aan je uithoudingsvermogen, je flexibiliteit, je kracht en het verbrand ook nog eens als een malle vet. 

Zelf zweer ik bij mijn Kettlebell en dankzij dit magische trainingsgewicht houd ik mijn lichaam optimaal in shape!

Dit zul je ervaren als je een tijdje traint met de Kettlebell:

 • Meer conditie 
 • Meer uithoudingsvermogen 
 • Meer flexibiliteit 
 • Snel vet verbranden 
 • Gespierd lijf 
 • Meer kracht

De Kettlebell is gewoon een all-in-one tool waarmee je zowel cardio als kracht traint, deze combinatie werkt bijzonder krachtig voor mensen die willen afvallen. 

Daarnaast is de Kettlebell één van de weinige trainingsgewichten waar je, je hele lichaam mee traint. 

Kettlebell kopen? Waar houdt je rekening mee?

Goed, je was natuurlijk op deze pagina omdat je wilde weten waar je rekening mee moet houden als je een Kettlebell gaat kopen. 

Een Kettlebell is eigenlijk een behoorlijk 'hufterproof' apparaat en naast de materiaalkeuze en het gewicht zijn er weinig dingen waar je op hoeft te letten. 

Gietijzeren Kettlebells zijn vrijwel onverwoestbaar en vind je nog veel in sportscholen, wil je thuis aan de slag met een Kettlebell is het niet nodig om te gaan voor een gietijzeren variant. 

Zelf werk ik gewoon met een Kettlebell van kunststof en dat is prima. Waar je wel rekening mee moet houden is het gewicht van de Kettlebell. 

kettlebell gewicht

Kettlebell kopen; welk gewicht?

Er zijn geen vaste regels voor wat betreft het gewicht van de Kettlebell, wel zijn er richtlijnen en ik adviseer je om je aan deze richtlijnen te houden. 

 • Vrouw, beginner, ongetraind: 8kg of minder
 • Vrouw, beginner, getraind: 12 kg
 • Vrouw, gevorderd, getraind: 16 kg
 • Vrouw, ervaren, getraind: 20kg
 • Man, beginner, ongetraind: 16kg
 • Man, beginner, getraind: 20 kg
 • Man, gevorderd, getraind: 24 kg
 • Man, zeer ervaren, getraind: 28 kg

De beste Kettlebells vind je in de speciaalzaken of in de grotere webshops zoals Bol.com 

Hier Vind Je De Beste Kettlebells Van Bol.com Geschikt Voor Beginners En Gevorderden>>>

Kettlebell workout Jesse van der Velde

Het trainen met de Kettlebell kan op veel verschillende manieren. Met de Kettlebell kun je, je hele lichaam trainen dus je kunt wel nagaan dat er een grote diversiteit aan oefeningen bestaat. 

Naast de vele gratis trainingen die je bijvoorbeeld vind in de vorm van video's op YouTube zijn er betaalde trainingspakketten.  

Jesse van der Velde ontwikkelde de Kettlebell workouts voor zowel mannen als vrouwen. Dit pakket bevat niet alleen tientallen instructievideo's maar je krijgt er ook nog een kwalitatieve Kettlebell bij. 

Onlangs schreef ik een compleet review over zijn Kettlebell workout voor vrouwen en was positief verrast door de kwaliteit ervan. 

Ook ontwikkelde hij een soortgelijk product voor mannen (Kettlebell workout voor mannen). Als je dus wilt trainen met de Kettlebell met behulp van een instructeur zijn de Kettlebell workout pakketten van Jesse een prima optie.

Kettlebell oefeningen op YouTube

Er zijn letterlijk honderden YouTube video's te vinden waarin Kettlebell oefeningen worden voorgedaan, het is dus niet perse nodig om een cursus aan te schaffen. 

Check hier verschillende trainingsvideo's:

Dit zijn slechts enkele oefeningen waarmee je effectief aan je lichaam kunt werken, als je even gaat rondneuzen op YouTube en Google zul je zien dat er veel meer oefeningen zijn en je met de Kettlebell nog even plezier zult beleven.

Voor wie is het trainen met de Kettlebell geschikt? 

Het klinkt misschien als een open deur om deze vraag te behandelen maar ik krijg zo vaak te horen dat vrouwen niet met de Kettlebell trainen omdat ze denken dat het niet geschikt voor ze is. 

Geloof me, ook voor vrouwen is de Kettlebell een uiterst geschikt trainingsgewicht, je bereikt er veel meer resultaat mee dan met andere gewichten en kunt er letterlijk je hele lichaam mee trainen. 

Trainen met de Kettlebell is voor iedereen geschikt ongeacht leeftijd of sportieve prestaties. Het enige waar je voor moet opletten is dat je niet meteen te hard van stapel loopt en dat je, je training opbouwt. 

Voor mensen die al lange tijd niet gesport hebben is het verstandig om een cursus aan te schaffen zodat je geen onnodige blessures oploopt. 

Hoe vaak moet je trainen met de Kettlebell? 

Omdat de Kettlebell zo enorm effectief is hoef je er helemaal geen uren mee te trainen. Zelf train ik 30 minuten per dag en dat 3 tot 4 keer per week. 

Een half uurtje per dag zorgt ervoor dat je heel snel resultaten zult zien. Zijn je eetgewoontes niet erg gezond en pas je deze ook nog aan? Dan zullen de resultaten nog sneller verschijnen. 

Het receptenboek van Fitchef is een hele goede aanvulling op het trainen met de Kettlebell, dit vanwege de eiwitrijke recepten.

Wil jij nog een stapje verder? 

Wil je trainen met de Kettlebell om wat strakker in je vel te zitten en je fitter te voelen of wil jij nog een stapje verder gaan? 

Wil je gaan voor een droog getraind lichaam en extreem laag in je vetpercentage? Onlangs schreef ik reviews over de producten van de Droog Trainen Academie uit Rotterdam

Met behulp van hun producten 'Droog Trainen Protocol Vrouwen' en 'Droog Trainen Protocol Mannen' en de Kettlebell ben je in staat om een optimale shape te trainen. 

droog trainen protocol vrouwen

Kettlebell kopen; eindconclusie 

Nu je dit artikel hebt gelezen zul je hopelijk overtuigd zijn van de kracht van een Kettlebell en zul je jezelf realiseren dat al je fitnessdoelstellingen haalbaar zijn met dit trainingsgewicht. 

Van origin zijn de Kettlebells gemaakt van gietijzer en zijn ze ontwikkelt in het oude Rusland. Tegenwoordig zijn er naast Kettlebells van gietijzer ook Kettlebells van kunststof en staal. 

Het is volledig aan jou voor welk materiaal je gaat, een Kettlebell is 'hufterproof' en zal niet snel stuk gaan. 

Het gewicht van de aan te schaffen Kettlebell is volledig afhankelijk van jouw ervaring en een Kettlebell bestel je makkelijk en snel op bijvoorbeeld Bol.com

De Kettlebell is voor mij de absolute nummer 1 als het gaat om trainingsgewichten, de jouwe straks ook?

Heb je nog vragen over de Kettlebell of over het trainen ermee? Laat dan even een reactie achter onder dit artikel!


Martijn
 

Hoi ik ben Martijn en samen met Mieke stellen wij producten op de proef. We keren alles binnenstebuiten en onderzoeken of de verschillende producten jou kunnen helpen om je doelen te bereiken. Zijn we positief over een product? Dan laten we dat enthousiast merken. Voldoet een product niet aan de eisen? Dan zijn we kritisch en proberen we je te beschermen.

>