Havermout als ontbijt: Een jumpstart van je dag!?

Havermout als ontbijt, wel of niet doen? De voedingsmiddelen industrie zit vol met voedselmythes en het bevestigen of ontkrachten daarvan is niet eenvoudig.

Havermout wordt al jarenlang door atleten en amateursporters als ontbijt gegeten. Is dat terecht? We noemden melk ook altijd ‘De Witte motor’ terwijl later bleek dat het wel meeviel met de kracht van melk.

Laten we beginnen met uitzoeken wat havermout eigenlijk is en waarom het in eerste instantie zo populair is geworden. Daarna ga ik je precies vertellen hoe goed of slecht havermout nou precies is.

More...

Wat je in je lichaam stopt wanneer je havermout als ontbijt eet

Havermout wordt veel gegeten omdat er zoveel vezels inzitten. Maar wat zijn vezels nu eigenlijk en zijn alle vezels even gezond voor je? In essentie is havermout, hoe kan het ook anders, haver.

Bij havermout is de huls verwijderd. Dat betekent in feite dat je ontkiemde haver eet. Maar zoals zo vaak in de voedingsindustrie is het nooit zo simpel. Zo zijn er drie verschillende soorten havermout:

  • Volkoren havermout. Dit is haver waarbij alleen de huls is verwijderd en die verder op geen enkele manier is bewerkt. Deze soort vind je meestal bij speciaalzaken en natural health winkels.
  • Geknipte havermout. Dit is haver die letterlijk in tweeën wordt geknipt om de preparatietijd te verlagen. Hierbij blijven meestal wel de voedingsstoffen bewaard.
  • Gewalste havermout. De supermarktvariant van havermout. Het wordt vaak vermengd met andere stoffen en er wordt zoetstof aan toegevoegd. Dat betekent dat de voedingswaarde beduidend lager is dan bij de andere twee soorten.

Daarbij is havermout goed nieuws voor mensen met een glutenallergie. Haver is van nature glutenvrij.

Ook is het bewezen dat havermout cholesterolverlagend werkt. Havermout bindt namelijk met galzout wat in je lichaam gemaakt wordt van cholesterol.

Haver neem je niet op, maar verwerk je via je ontlasting. Vandaar dat vezels eten goed voor je is.

Havermout, van ouwe sok tot superheld

Nog maar een paar jaar geleden was havermout vooral populair onder bodybuilders en oudere mensen.

De rest van ons hield het liever bij hippere ontbijtgranen als muesli of gewoon bij een boterham.

Dat kwam vooral omdat mensen niet op de hoogte waren van de gezondheidsvoordelen en het vroeger naar karton smaakte.

Dat veranderde allemaal toen onderzoek aantoonde dat havermout flinke gezondheidsvoordelen met zich meebracht.

Allereerst zorgen de vezels ervoor dat je langere tijd geen hongergevoel meer hebt en dat alleen maakt havermout tot een prima ontbijt.

Maar het zijn niet zomaar vezels. Havermout bevat een vezel dat luistert naar de naam beta-glucan. En het is dit type vezel dat havermout in korte tijd mateloos populair heeft gemaakt. Beta-glucan zorgt namelijk voor:

  • Het verlagen van LDL
  • Het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel
  • Een positief effect op je darmflora

De trend was gezet en havermout werd uitgeroepen tot de nieuwe super food. En de voordelen blijven maar komen.

Havermout is rijk aan eiwitten die ook erg belangrijk voor je zijn als je ’smorgens opstaat. Tijdens je slaap verbruikt je lichaam eiwitten om je spieren te herstellen. Wanneer

je wakker wordt heeft je lijf dus dringend eiwitten nodig om het tekort van de nacht op te vullen. Nu snap je ook waarom havermout al eerder door bodybuilders werd gegeten als ontbijt.

We hebben het tot nu toe vooral over vezels en eiwitten gehad omdat je hier het meeste over hoort wanneer het over havermout gaat. Maar er is meer, veel meer.

Nog eens 3 redenen om havermout aan je ontbijttafel toe te voegen

Ons lichaam heeft eiwitten, vetten en koolhydraten nodig om in leven te blijven. Om daadwerkelijk gezond te blijven hebben we ook vitaminen, mineralen en vezels nodig.

De eiwitten en vezels hebben we al doorgenomen, daarin scoort havermout al het maximale aantal punten. Maar als je nog steeds niet overtuigd bent, zijn hier nog vijf redenen waarom havermout niet mag ontbreken op je ontbijttafel:

  • Vetten. Havermout is een tarwesoort, maar wel een vreemde. Het is de enige soort die olie opslaat in de zaden zelf. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn vetten helemaal niet slecht voor je, we eten er alleen teveel van. De olie in havermout bestaat voor het overgrote deel uit onverzadigde vetzuren die juist helpen om hart- en vaatziekten tegen te gaan.
  • Koolhydraten. Koolhydraten zijn suikers en suikers zijn de belangrijkste brandstof van ons lichaam. De suiker die je thuis in het keukenkastje hebt staan is enkelvoudige suiker. Wanneer je hier teveel van binnenkrijgt verbrandt je lijf het ontzettend snel en krijg je weer trek. De suikers die je in pasta, rijst, aardappelen en in havermout vindt zijn samengestelde suikers. Dit zijn de suikers die we koolhydraten noemen. Omdat de moleculen van deze suikers veel groter zijn, duurt het langer om deze af te breken en komt de energie geleidelijk vrij. En dat voorkomt een hongergevoel gedurende de dag.
  • Vitaminen en mineralen. Havermout bevat vitamine B1 en B5, fosfor, ijzer en zink. Deze stoffen gebruikt je lichaam om je hormoonhuishouding en je spijsvertering te regelen en om voeding om te zetten in energie.

Je weet nu wat er in havermout zit en waarom het goed voor je is. Op naar de supermarkt dus. Nog een laatste punt, want we weten dat niet iedere soort havermout even goed voor je is.

Let op welke soort havermout je eet

Ontbijten met havermout is absoluut een gezonde keuze mits je de soort kiest. En het maakt het uit hoe je het klaarmaakt.

Te veel mensen kiezen nog voor de bewerkte havermout omdat het zo lekker snel klaar is. Dat is ook zo, maar er zitten veel minder voedingsstoffen in de deze variant en daarmee vallen veel gezondheidsvoordelen weg.​

Volkoren havermout is het meest gezond, maar het punt is wel dat je dit eerst vijftien minuten moet koken.

Gebroken havermout is dan een mooie tussenoplossing. Omdat het gebroken of geknipt is wordt de kooktijd gereduceerd tot ongeveer vijf minuten zonder dat dit te veel verlies in voedingswaarde tot gevolg heeft.

Vind je wat langer bezig zijn met een gezond ontbijt helemaal niet erg, laat dan de havermout eerst een nachtje weken.

In haver zit het stofje fytinezuur. Daar is op zich niks mis mee en fytinezuur heeft ook positieve eigenschappen, maar het kan de opname van mineralen bemoeilijken.

Bovendien zit fytinezuur al ruim voldoende in onze overige voeding waar door je ook niets mist van de goede eigenschappen.

Wil je het nog wat lekkerder voor jezelf maken? Gooi er dan nog wat fruit bij of bak er zelfs een cake van.

Vanwege de nootachtige smaak past havermout heel goed als bijgerecht bij verschillende maaltijden. Maar sla je ontbijt in ieder geval niet over, je plukt er zelf de vruchten van.

Havermout en een gezonde lifestyle

Al met al past havermout dus zeker binnen een gezonde lifestyle en kan het je onder andere helpen om je dag met een kickstart te beginnen.

Check hier enkele overheerlijke havermout recepten voor een vliegende start van je dag>>


Martijn
 

Hoi ik ben Martijn en samen met Mieke stellen wij producten op de proef. We keren alles binnenstebuiten en onderzoeken of de verschillende producten jou kunnen helpen om je doelen te bereiken. Zijn we positief over een product? Dan laten we dat enthousiast merken. Voldoet een product niet aan de eisen? Dan zijn we kritisch en proberen we je te beschermen.

>