Gitaar leren spelen? Zo doe je het binnen no-time!

gitaar leren spelenWil jij gitaar leren spelen maar weet je niet goed hoe? Heb je geen zin in een dure muziekleraar en stoffige lessen in een lokaaltje?

Gelukkig leven we in een mooie tijd, de tijd van het internet. Er zijn zoveel trainingen te vinden die je lekker vanuit je luie stoel kunt volgen.

Zo is dat ook met gitaarles, je hoeft niet meer de deur uit om naar je wekelijkse gitaarles te gaan. Online volg je gitaarles wanneer het jou uitkomt en in jouw tempo, maar welke gitaarles moet ik nemen?

Onlangs schreef ik een ervaringsartikel over Gitaarles.nl van Michel Penterman. Gitaarles.nl is de grootste online gitaarcursus aanbieder van dit moment, ontdek hier mijn artikel over Gitaarles.nl>>

Gitaar leren spelen moeilijk?

Laten we bij het begin beginnen. Is gitaar leren spelen moeilijk? Het is een vraag die ik regelmatig gesteld krijg. Gitaar leren spelen is in de basis niet moeilijk, maar goed gitaar leren spelen is een ander verhaal.

Voordat je de nieuwe Jimi Hendrix bent, ben je toch wel even zoet. Toch is het leuke van gitaar spelen dat je al redelijk snel wat nummers na kunt spelen als je het op de juiste manier aanpakt.

Veel beginners maken de klassieke beginnersfouten. Om te voorkomen dat jij dezelfde beginnersfouten maakt heb ik ze op een rij gezet.

Hieronder vind je mijn ‘Gitaar leren spelen tips’

1. Ik wil snel gitaar leren spelen

Op zich is daar natuurlijk niets mis mee, iedereen wil zo snel mogelijk liedjes kunnen spelen op de gitaar. Toch gaan veel mensen hier al de mist in.

Mensen proberen namelijk via gratis video’s op YouTube gitaar te leren spelen. Iedereen is vrij om zijn of haar video’s te publiceren op bijvoorbeeld YouTube, hoe weet je dan of degene aan de andere kant van het scherm je op een juiste manier uitlegt?

Vaak leren beginners hierdoor verkeerde dingen, iets wat ze later maar moeilijk kunnen ombuigen.. En dat zou erg zonde zijn.

Gitaar leren spelen kan relatief snel maar het is daarbij van essentieel belang dat je het leert van een leraar die zijn of haar sporen al verdiend heeft.

2. Te weinig oefenen

Er zijn verschillende online trainingen op het gebied van gitaarles, maar je kunt nog zo’n goede training aanschaffen, de bal ligt bij jou.

Je zult zelf gedisciplineerd moeten zijn om te blijven oefenen op de gitaar. Hier gaan ook weer veel mensen in de fout. Ze willen graag gitaar spelen, kopen een gitaar en een cursus en na 5 keer oefenen zijn ze er al wel weer klaar mee.

Ik hoef je waarschijnlijk niet uit te leggen dat het op deze manier niet gaat lukken. Zeker in het begin zul je met enige regelmaat op je gitaar moeten oefenen, op deze manier leer je het niet alleen sneller maar blijft de motivatie ook hoger.

Gitaarleraren raden aan om, zeker in het begin, minstens 15 minuten per dag te spelen.

3. Ook de theorie is belangrijk

Veel mensen vinden het maar saai, de theorie achter het gitaarspelen. Toch is de theorie erg belangrijk en kun je hier later je voordeel mee doen.

De theorie behandelt meestal zaken als:

  • Gitaarakkoorden leren
  • Tablatuur leren
  • Gitaartechnieken als: dempen/mute, slides, pull off en hammer on

Het lijkt misschien allemaal wat ‘droge’ stof, toch kan het afhankelijk van waar je gitaarles neemt verpakt worden in een speelse manier waarbij je theorie en praktijk afwisselt.

gitaarles

4. Valse gitaar!? Ho maar!

Misschien heb je al wel een gitaar aangeschaft en probeer je via YouTube video’s om alvast het één en ander te leren maar… Heb je, je gitaar wel gestemd?

Zo ontzettend veel mensen gaan klakkeloos spelen op een gitaar wat nog niet gestemd is, geloof me, dan ga je echt helemaal de verkeerde kant op.

Het is erg belangrijk dat je gehoor en je vingers één worden, met je oren hoor je precies wat er niet helemaal goed gaat of wat er juist wel goed gaat. Met een gitaar wat niet gestemd is, is het veel moeilijker te horen wat je goed doet of niet.

5. Leer één techniek tegelijk

Als je sommige ervaren gitaristen ziet spelen kun je soms weleens bij jezelf denken ‘Wow wat gaat het allemaal snel’

Sommige mensen spelen al jaren gitaar en ook bij hun is niets van de één op de andere dag gegaan, ze hebben ook jaren moeten oefenen om te bereiken wat ze vandaag de dag kunnen.

Gitaar leren spelen hoeft niet moeilijk te zijn mits je het jezelf niet moeilijk maakt, leer dus altijd één techniek tegelijk, zo hou je het voor jezelf overzichtelijker en kun je sneller leren.

Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met een simpel slagritme en als je dat onder de knie hebt voeg je er enkele akkoorden aan toe. Eerst het ene volledig onder de knie hebben voordat je met het andere begint.

6. De juiste houding

Ook een goede houding is erg belangrijk als je mooi wilt leren spelen, veel mensen gaan ook hiermee meteen de mist in. Ze kijken YouTube video’s waarbij geen aandacht word geschonken aan de juiste houding.

Noten kunnen anders klinken door een verkeerde of juiste een goede houding. Alle online gitaarcursussen besteden aandacht aan de juiste houding.

7. Vingers of plectrum?

Over dit onderwerp heerst nog wel wat verdeeldheid onder gitaarleraren, de één zegt dat je met je vingers moet spelen terwijl de ander een plectrum aanraadt.

Ondanks het feit dat je vingers dikker zijn en je in het begin misschien moeilijker de juiste snaren aanslaat, raad ik je aan om gitaar te leren spelen met je vingers.

Sommige leraren raden aan om je nagels te laten groeien als natuurlijk plectrums;-)

Online gitaar leren spelen

Er zijn verschillende online gitaarcursussen maar welke moet je nou nemen!? Zelf heb ik ervaring met twee verschillende cursussen, over beide cursussen schreef ik een compleet ervaringsartikel:

Er zit wel een verschil tussen beide cursussen, zo is de Gitaarles van Koen echt alleen gericht op de basis van het gitaar leren spelen en is de Gitaarles van Michel Penterman meer uitgebreid waarbij je echt leert om een pro te worden.

Gitaar leren spelen zonder notenleer!?

Gitaar leren spelen zonder notenleer is tegenwoordig een hot item, veel traditionele muziekleraren kijken je aan of ze water zien branden maar de jeugd heeft de toekomst zullen we maar zeggen.

Vooral Michel Penterman maar ook Koen besteden aandacht aan het leren van akkoorden voordat ze overgaan op het leren van noten.

Je kunt er zelf voor kiezen of je wel of geen noten leert.

Gitaar leren spelen akkoorden

In onderstaande video van Ed Sheeran laat hij je zien hoe hij vrijwel alle soorten popmuziek kan naspelen op basis van 4 akkoorden:

Gitaar leren spelen: Conclusie

Gitaar leren spelen is dus helemaal niet zo moeilijk als je denkt, wel is het erg belangrijk om je aan een aantal regels te houden, zo moet je dus echt wel regelmatig oefenen, je gitaar stemmen en een goede training volgen.

Hieronder heb ik nog enkele belangrijke feitjes op een rij gezet:

  • Neem als beginner ALTIJD gitaarles
  • Laat je goed adviseren voordat je een gitaar gaat kopen
  • Heb geduld en wil niet te snel
  • Kijk uit met YouTube video’s, iedereen kan deze online zetten en het laatste wat je wilt is de verkeerde techniek aanleren
  • Gaat altijd gestemd aan de slag

Kies altijd voor een goede training die zijn sporen al verdiend heeft, twee trainingen die ik je zeker kan aanraden zijn de gitaarcursussen van Koen en Michel.

Alvast heel veel succes gewenst!

Martijn
 

Hoi ik ben Martijn en samen met Mieke stellen wij producten op de proef. We keren alles binnenstebuiten en onderzoeken of de verschillende producten jou kunnen helpen om je doelen te bereiken. Zijn we positief over een product? Dan laten we dat enthousiast merken. Voldoet een product niet aan de eisen? Dan zijn we kritisch en proberen we je te beschermen.

>