De beste hometrainers!? Dit is waar ze aan moeten voldoen!

beste hometrainersWil je een hometrainer kopen? En zie je door de bomen het bos niet meer!? Er zijn zo ontzettend veel hometrainers te koop, maar wat zijn nou eigenlijk de beste hometrainers? Waar voldoen ze aan? Zijn ze groot en robuust of juist klein en elegant?

Natuurlijk gaat het uiteindelijk om de sportieve resultaten die je ermee kunt behalen maar ‘als ie kan trappen is het goed toch!?’

Dat is niet helemaal waar. In dit artikel wil ik je precies vertellen waar een goede hometrainer aan zou moeten voldoen. Laat je inspireren en maak een goede weloverwogen keuze!

De beste hometrainers: Waar moet je op letten?

Een hometrainer is al jarenlang het meest populaire fitnessapparaat voor thuis. Je kunt er eenvoudig calorieën mee verbranden en ook nog eens een goede conditie mee opbouwen.

Desalniettemin is het kopen van een hometrainer een flinke investering, het laatste wat je dus wilt is een miskoop. Er zijn een aantal zaken van belang bij het aanschaffen van zo’n indoor fiets.

Van welk materiaal is de hometrainer gemaakt?

Het materiaal waarvan de hometrainer is gemaakt is erg belangrijk, lichte hometrainers lijken erg makkelijk om te verplaatsen of op te bergen, toch duidt het meestal op het gebruik van goedkope materialen zoals plastic.

Als een hometrainer zwaarder is duidt dit meestal op het gebruik van duurzamere materialen zoals ijzer en aluminium, hometrainers van duurzamere materialen hebben logischerwijs een langere levensduur.

Daarnaast zal een hometrainer minder gaan ‘wiebelen’ als hij gemaakt is van sterke materialen, wel zo prettig tijdens je workout.

Als je online een hometrainer wilt aanschaffen is het moeilijk te zien van wat voor soort materialen deze hometrainer is gemaakt, meestal staat er in de specificaties van welk materiaal de hometrainer is gemaakt.

 • Een hometrainer die zwaarder is, is meestal gemaakt van duurzame materialen.
 • Een stevige hometrainer zal niet ‘wiebelen’ tijdens je workout.
 • Bekijk de specificaties om te zien van welk materiaal de hometrainer is gemaakt.

Top 10 Beste Hometrainers!

Zitten er voldoende functies op?

Vaak word er vergeten om te kijken naar de functies die er op een hometrainer zitten, de beste hometrainers hebben voldoende functies waarmee je verschillende waardes kunt meten.

Denk aan de volgende functies:

 • Snelheidsmeter
 • Tijdsduur training
 • Rotatiemeter
 • Intensiteit
 • Hartslag, zowel per minuut als de gemiddelde hartslag en de maximale hartslag
 • Voldoende trainingsprogramma’s zoals interval, klimmen etc.
 • BMI meter

Natuurlijk is het afhankelijk van je wensen maar de beste hometrainers beschikken over alle functies. Let hier dus goed op alvorens je over gaat tot aankoop.

hometrainer

Pedalen, stuur en console

De pedalen op je hometrainer moeten voldoende grip bieden, vaak zitten er zogenaamde pedaalbanden op je pedalen om je voeten vast te zetten of is het pedaal voorzien van een antislip laag.

Wil je vaak op een hoge intensiteit fietsen? Dan zijn pedaalbanden aan te raden, ben je op leeftijd en fiets je op een rustig tempo? Dan is een antislip laag voldoende.

Ook het stuur dient voldoende grip te bieden om lekker te kunnen fietsen, daarnaast is het belangrijk dat je stuur in hoogte verstelbaar is, en kantelbaar is.

En hoe zit het met het console van je hometrainer? De beste hometrainers beschikken over een helder display waar je eenvoudig je hartslag, weerstand, snelheid en fietsduur kunt aflezen.

Goedkopere hometrainers hebben vaak displays van mindere kwaliteit of helemaal geen display.

 • Kun je, je voeten vastzetten op het pedaal of is een antislip laag voldoende?
 • Is het stuur zowel in hoogte verstelbaar als kantelbaar?
 • Hoe zit het met je console? Heeft de hometrainer een heldere display?

Hoe zit het met de crank en het vliegwiel?

Het verbindingsstuk tussen de trapper en de aandrijfas word de ‘crank’ genoemd. Waarom noem ik nou expliciet de crank? De crank is een onderdeel dat veel belast word, bij duurdere hometrainers bestaat deze crank uit meerdere onderdelen.

Als de crank uit meerdere onderdelen bestaat betekent het dat je deze onderdelen apart van elkaar kunt vervangen bij slijtage. Voor de fanatieke fietser is dit dus een puntje van aandacht.

Ook het vliegwiel is van onderschat belang. Het vliegwiel zorgt ervoor dat je lekker fietst op elke weerstand. Hoe zwaarder het vliegwiel, hoe meer niveau’s en hoe lekkerder het meestal fietst.

Lichte vliegwielen zitten vaak op goedkopere hometrainers en fietsen minder soepel. Soepel fietsen is niet alleen prettig voor jezelf, het zorgt er ook voor dat je geen onnodige blessures oploopt.

 • Het verbindingsstuk tussen de trapper en de aandrijfas word de ‘cranck’ genoemd, bestaat deze cranck uit meerder onderdelen en zijn deze apart van elkaar te vervangen?
 • Een zwaar vliegwiel getuigt vaak van een betere kwaliteit, let bij aanschaf op het aantal weerstanden van de hometrainer, hoe meer weerstanden, hoe zwaarder het vliegwiel.

Het verstellen van je hometrainer

Gelukkig zijn zo’n beetje alle hometrainers tegenwoordig in hoogte verstelbaar. Het op de juiste wijze afstellen van het zadel van je hometrainer is enorm belangrijk voor een optimaal rendement van de fiets.

Daarnaast zorgt een verkeerde zithouding voor vervelende pijntjes en blessures. Let overigens niet alleen op de afstelling in de hoogte maar ook op de afstelling in de lengte tot het stuur.

 • Als je op de zitting zit moet je knie in de laagste stand ongeveer 5 tot 10 graden gebogen zijn.

Daarnaast zitten er verschillen tussen het belastbaar gewicht op de hometrainer, zo kan de ene hometrainer gemakkelijk 150kg aan terwijl de andere een max. van 120kg heeft.

Is je hometrainer makkelijk op te ruimen?

Wil je, je hometrainer niet altijd in een ruimte hebben staan maar na je training opruimen? Kijk dan naar hometrainers die je eenvoudig kunt inklappen.

Niet alle hometrainers zijn inklapbaar, iets om in de gaten te houden dus.

Bekijk de ervaringen en reviews

Het is erg verstandig om ervaringen en reviews van andere mensen te lezen, websites als bol.com hebben bij elk product waardevolle klantbeoordelingen staan.

Gelukkig zoeken de meeste mensen al uit hunzelf naar klantbeoordelingen en ervaringen van andere mensen. Ervaringen en reviews zijn goede graadmeters voor jou uiteindelijke keuze.

Hometrainer,crosstrainer of spinningfiets?

Veel mensen raken nog weleens in de war. ‘Wat past nou eigenlijk het beste bij me? Een hometrainer, crosstrainer of een spinningfiets’ vragen ze dan.

Er zit wel degelijk een verschil tussen de drie types fitnessapparaten.

De hometrainer en de crosstrainer kun je het meest met elkaar vergelijken, de spinningfiets is voor mensen die een intensiteit hoger willen gaan.

Met de hometrainer maak je een fietsende beweging terwijl je met de crosstrainer een meer ‘schuivende’ beweging maakt. Een ander verschil is dat je op een hometrainer kunt zitten en op een crosstrainer moet je staan.

Het verschil tussen een hometrainer en een spinningfiets is dat een spinningfiets meer op een wielrenfiets lijkt en de hometrainer meer op een gewone fiets.

Ook de intensiteit van trainen kan hiermee vergeleken worden.

crosstrainer

crosstrainer

Gezond en fit met een hometrainer?

Zoals je al wel zult weten is het trainen op een hometrainer bijzonder goed voor je conditie en kan het je enorm helpen bij het afvallen.

Maar waar zorgt een hometrainer nog meer voor?

 • Je voelt je fitter door het trainen
 • Je longinhoud zal vergroten
 • Je bloeddruk zal verlagen
 • De kans op hart en vaatziekten zal verkleinen
 • Je gewrichten worden niet te zwaar belast in tegenstelling tot bijvoorbeeld hardlopen

Kortom, een hometrainer is één van de beste fitnessapparaten voor thuis.

Afvallen met je hometrainer?

Heb je last van overgewicht en wil je afvallen? Dan is een hometrainer natuurlijk uitermate geschikt. Naast het trainen op je hometrainer is het aan te raden om je voedingspatroon aan te passen.

Want je kunt nog zo hard fietsen, als je ongezonde dingen blijft eten of structureel te veel blijft eten zul je maar moeilijk afslanken.

Een goede manier om gezond en lekker te eten is door het creëren van een gezonde lifestyle, onlangs schreven we een uitgebreid ervaringsartikel over Fitchef Turbo, het nieuwe boek van gezondheidsgoeroe Mark van Oosterwijck.

Tips voor het trainen op je hometrainer

Heb je uit de selectie van beste hometrainers eindelijk je hometrainer gevonden en wil je beginnen met trainen? Waar moet je dan rekening mee houden? Dit zijn de beste tips:

Vocht is prio 1

Drink voldoende water als je aan het trainen bent, hoe intensiever je traint hoe meer water je lichaam nodig heeft. Gelukkig zitten er op de meeste hometrainers handige bidon houders.

Stel je hometrainer goed af

Een goede afstelling is het halve werk. Voorkom pijntjes en gezeur van een verkeerder houding terwijl je met je training bezig bent, stel je fiets meteen goed af. Als het goed is hoeft dit maar één keer, doe het dus meteen goed.

Ventileer

Fietsen op onze hometrainers doen we normaal gesproken binnen, zorg ervoor dat je in een goed geventileerde ruimte aan het fietsen bent, zo zorg je ervoor dat je telkens nieuwe zuurstof kunt inademen. Schone zuurstof zorgt voor een optimaal resultaat.

Daarnaast transpireer je normaal gesproken ook behoorlijk als je goed traint, door goed te ventileren voorkom je dat het vocht in je woning blijft zitten.

Wissel tussen programma’s en daag je uit

Om optimaal rendement uit je hometrainer te halen is het aan te raden om op verschillende weerstanden te fietsen, blijf jezelf uitdagen en gooi er soms een weerstand bij.

Top 10 Beste Hometrainers!

 

Martijn
 

Hoi ik ben Martijn en samen met Mieke stellen wij producten op de proef. We keren alles binnenstebuiten en onderzoeken of de verschillende producten jou kunnen helpen om je doelen te bereiken. Zijn we positief over een product? Dan laten we dat enthousiast merken. Voldoet een product niet aan de eisen? Dan zijn we kritisch en proberen we je te beschermen.

>