Afvallen met smoothies: Super effectief en kinderlijk eenvoudig?

Afvallen met smoothies lijkt een ideale manier om op een gezonde en vooral smakelijke manier af te vallen. 

Wat gezonde producten in de blender, even blenden en klaar is kees. Maar hoe goed is deze methode van afslanken? Want ben je wel verzadigd na een smoothie? En is het niet ontzettend veel werk? 

In dit artikel laat ik je precies zien hoe je op een gezonde en verantwoorde manier kunt afslanken zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan om je smoothie te bereiden.

More...

Afvallen met zelfgemaakte smoothies 

Veel mensen vragen zich af of het wel zo makkelijk is om met smoothies af te vallen, ze zijn bang voor een hongergevoel omdat smoothies niet genoeg zouden verzadigen. 

Smoothies met de juiste ingredienten zullen je lichaam echt verzadigen. Je hoeft niet rond te lopen met een vervelend hongergevoel.

Waar je wel voor op moet letten is dat je niet klakkeloos smoothierecepten van het internet af haalt, er zijn namelijk enorm veel recepten te vinden die bomvol suiker zitten. 

Deze smoothies zijn allesbehalve gezond omdat ze zoveel suiker bevatten. Daarnaast kom ik nog weleens recepten tegen die voor het lichaam moeilijk te verteren zijn, ook deze moet je niet hebben.

Afvallen met zelfgemaakte smoothies kan een hele goede methode zijn mits je een aantal dingen in de gaten houdt:

 • Smoothies met de juiste ingrediënten zullen je lichaam voor langere tijd verzadigen
 • Ga niet klakkeloos recepten van het internet overnemen, vaak zitten deze bomvol suiker of ingrediënten die voor het lichaam lastig te verteren zijn.

Hoeveel kun je afvallen met smoothies? 

Deze vraag willen de meeste mensen vaak meteen beantwoord hebben. Met gezonde smoothies kun je wel tot 2kg per week afvallen (sommige mensen iets meer, sommige iets minder)

Alles valt en staat natuurlijk met de keuze van de juiste ingrediënten in jouw smoothie. Als jij kiest voor de juiste maaltijdvervangende smoothie zul je goed verzadigd zijn en veel minder calorieën binnen krijgen.

yoghurt

Waarom de meeste smoothie diëten niet werken

Er bestaan super veel smoothie diëten, het zijn diëten die je echt gouden bergen beloven en de kilo's zullen er af vliegen. 

Dit soort diëten noem ik ook wel 'smoothie crash diëten' je zult inderdaad heel snel afvallen omdat je heel weinig calorieën binnen krijgt. 

En daar ligt nou juist het probleem, je krijgt veel te weinig calorieen binnen waardoor je telkens word geteisterd door een vervelend honger gevoel. 

De meeste smoothie diëten schotelen je recepten voor van smoothies die niet genoeg verzadigen.

 • Vaak last van een honger gevoel
 • Je voelt je moe en futloos 
 • Je valt in eerste instantie veel af maar als je stopt kom je nog veel meer aan, ook wel het jojo effect genoemd
 • Het is ongezond voor je lichaam omdat je organen te weinig energie en voedingsstoffen binnenkrijgen 

Zoals je hierboven kunt zien brengen smoothies die je niet genoeg verzadigen alleen maar meer problemen met zich mee. 

En je kunt zelf al wel op je sloffen aanvoelen dat een smoothie met een kiwi, een handje aardbeien en wat melk niet voldoende zijn als maaltijdvervanger. 

Afvallen met smoothies: Dit is hoe!

Maar hoe moet het dan wel? Hoe zorg ik ervoor dat ik die 2 kilo per week afval zonder dat ik een hongergevoel heb? 

Dat doe je met smoothies die rijkelijk gevuld zijn met de juiste voedingsstoffen en je voldoende energie geven om een gat in de lucht te springen.

De oplossing is dus simpel: Kies voor gezonde en vooral verzadigende smoothies, dat is de sleutel naar een slanke lijn zonder hongergevoel en al te veel moeite.

gezonde smoothie

Vervang 2 maaltijden per dag 

Maar hoe zit het dan praktisch in elkaar? Natuurlijk mag je zelf weten hoe je het invult maar ik raad aan dat je twee maaltijden vervangt door een verzadigende smoothie. 

Je kunt er overigens ook voor kiezen om één maaltijd te vervangen voor een gezonde smoothie, let wel op dat het afslankproces dan langzamer gaat. 

Om een smoothie genoeg verzadigende elementen mee te geven is het belangrijk dat ze uit de volgende voedingsstoffen bestaan:

 • Vitaminen uit groenten en fruit
 • Gezonde vetten uit noten en zaden
 • Complexe koolhydraten uit groente, fruit en havermout
 • Eiwitten uit noten, zaden en havermout
 • Vezels uit havermout, groente en zaden

Een voorbeeld voor een super gezonde en verzadigende smoothie is bijvoorbeeld:

 • 50 gram spinazie
 • 100 gram blauwe bessen
 • 1 banaan
 • 15 gram pistachenoten 
 • 10 gram hennepzaad
 • 20 gram havermout
 • 200 ml water

Wil je meer recepten van gezonde en verzadigende groene smoothies? Check ze hier>>

Deze smoothie is een perfect lunchvervanger die je urenlang verzadigd en veel minder calorieën bevat dan bijvoorbeeld 3 broodjes met kaas. 

Sterker nog, bovenstaande smoothie zal je langer verzadigen dan een standaard lunch en bevat dus veel minder calorieën.

afvallen met smoothies

Afvallen met smoothies ervaringen

De ervaringen van mensen die zijn afgevallen met smoothies liegen er niet om. Bijna 90% van alle mensen die ooit met deze gezonde en verzadigende smoothies zijn begonnen drinken deze smoothies nog steeds.

Uit al deze ervaringen kwamen ook nog enkele tips naar voren, tips die jou kunnen helpen om het maximale uit je 'smoothie dieet' te halen. 

 1. Drink je smoothie langzaam: Voor een beter gevoel van verzadigen is het belangrijk dat je langzaam drinkt. Slok hem niet in 1 keer naar binnen maar neem af en toe een slok.
 2. Doe niet zuinig met groenten: Groenten zijn de ultieme brandstof voor je lichaam, het zit vol met vitaminen, vezels en anti oxidanten en het verzadigd enorm goed. Je kunt dus nooit teveel groenten toevoegen.
 3. Wees voorzichtig met fruit: Ondanks dat fruit natuurlijk erg gezond is zitten er toch relatief veel suikers in. Fruit mag zeker maar niet meer dan aanbevolen hoeveelheid.

Een goede tip is om te checken of jouw smoothie ook teveel suiker bevat is door hem simpelweg te proeven. in 9 van de 10 gevallen geldt, hoe zoeter de smoothie smaakt, hoe meer suiker erin zit. 

Gezonde smoothie receptenboeken

Nu je ervan overtuigd bent dat deze gezonde en verzadigende smoothies ook voor jou gaan werken is het tijd om te gaan kijken naar de juiste receptenboeken. 

Onlangs schreef ik complete reviews over verschillende smoothie receptenboeken. Ik pluisde deze boeken helemaal door om te kijken of het waardevol, verantwoord en eerlijk is. 

Hieronder ga je direct naar mijn uitgebreide reviews over verschillende smoothie receptenboeken:

Heb je nog vragen over afvallen met smoothies? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel!

Martijn
 

Hoi ik ben Martijn en samen met Mieke stellen wij producten op de proef. We keren alles binnenstebuiten en onderzoeken of de verschillende producten jou kunnen helpen om je doelen te bereiken. Zijn we positief over een product? Dan laten we dat enthousiast merken. Voldoet een product niet aan de eisen? Dan zijn we kritisch en proberen we je te beschermen.

>