Afvallen met appelazijn: Wonderdrankje of kwakzalverij?

Afvallen met appelazijn, het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Afvallen doormiddel van een drankje. Het klinkt allemaal wel heel erg makkelijk. 

Toch schijnt appelazijn een bijzonder krachtig drankje te zijn en kent het vele gezondheidsvoordelen. Tijd dus om dit zure drankje eens van dichtbij te gaan bekijken. 

In dit artikel vertel ik je wat appelazijn is, waarom het zo krachtig is en welke gezondheidsvoordelen appelzijn allemaal met zich meebrengt. 

More...

Waar komt appelazijn eigenlijk vandaan?

Laten we eerst eens kijken naar de oorsprong van appelazijn, want waar komt dit drankje eigenlijk vandaan? 

De geschiedenis van appelazijn gaat verder terug dan je denkt, appelazijn werd duizenden jaren voor Christus namelijk al gebruikt. Het werd gebruikt als smaakversterker.

Appelazijn werd per toeval ontdekt nadat wijn te lang was blijven staan en veranderde naar azijn. Men kwam erachter dat appelazijn voor veel doeleinden kon worden gebruikt. 

De eerste mensen die beweerden dat appelazijn voor een betere gezondheid kon zorgen waren de Egyptenaren, ook al duizenden jaren geleden. 

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat ook de chinezen duizenden jaren geleden al op de hoogte waren van de positieve effecten van appelazijn, zo werden er geschriften gevonden die ongeveer 3000 jaar oud moeten zijn.

Appelazijn is dus absoluut niet van gister en ook zeker niet één of andere creatie van een wonderdokter. Het is een drankje wat al tientallen generaties in de medicijnkast staat. 

 • Werd voor Christus al gebruikt als smaakversterker in Babylonië 
 • De Egyptenaren ontdekten de gezondheidsvoordelen die appelazijn met zich meebrengt
 • Ook de Chinezen waren duizenden jaren geleden al op de hoogte van het 'wondermiddeltje'

Wat is appelazijn precies? 

Appelazijn komt voort uit de sap van appels. Maar het is niet zomaar de sap van appels, we mogen het pas appelazijn noemen als het fermentatieproces heeft plaatsgevonden.

Om appelazijn te maken moet de appelsap gaan gisten zodat de suikers worden omgezet naar alcohol. Hierdoor ontstaat er een soort wijn. Vervolgens word er lucht bij de wijn gelaten zodat de alcohol transformeert naar een zuur waardoor er azijn ontstaat.d

Appelazijn bevat veel vitaminen zoals C, E, A, B1, B2, B6 en vele mineralen waaronder ijzer en calcium

Natuurlijke zuurteregelaaar

Naast het feit dat je kunt afvallen met appelazijn en het verschillende gezondheidsvoordelen met zich meebrengt wil ik je toch nog even wat vertellen over appelazijn wat je waarschijnlijk niet wist. 

Appelazijn smaakt behoorlijk zuur dus je zou denken dat het erg zuur voor je lichaam is. Dat is niet zo. Appelazijn helpt je lichaam om je pH-waarde optimaal in balans te houden. 

Omdat we tegenwoordig steeds meer kant-en-klaar producten, frisdranken en andere slechte voedingsmiddelen nuttigen kan appelazijn een bijzonder krachtig middel zijn om je lichaam te reinigen en je pH waarde in balans te houden.

Troebele of heldere appelazijn

Er bestaan twee varianten appelazijn, de troebele en de heldere. De troebele, en dus ongefilterde appelazijn, bevat de meeste werkzame stoffen. 

Zo bevat de troebele appelazijn veel vitaminen, mineralen, enzymen en aminozuren. Helaas word de heldere variant veel meer verkocht. Reden? Mensen kopen liever een helder drankje. 

Ben je van plan om appelazijn aan te schaffen? Kies dan voor de meest gezonde, troebele appelazijn. Hieronder zie je er enkele op een rijtje: 

bragg


Maar kan ik appelazijn dan niet gewoon in de supermarkt vinden? Jazeker wel. Toch kun je er beter voor kiezen om naar een natuurwinkel te gaan of online te kijken naar biologische ongefilterde appelazijn.  

De appelazijn in de supermarkt is meestal helder en in de meeste gevallen bewerkt. Een natuurwinkel heeft de meest onbewerkte vorm en deze is altijd biologisch.

Afvallen met appelazijn? 

Maar hoe kun je dan afvallen met appelazijn? Wat is de heilzame werking die ervoor zorgt dat je vet zult verbranden? 

Appelazijn zorgt voor een aantal dingen in je lichaam, als je regelmatig appelazijn inneemt zal het volgende gebeuren: 

 • Je stofwisseling zal versnellen
 • Je zult minder last hebben van het hongergevoel 
 • Je krijgt meer energie
 • Het stimuleert de vetverbranding
 • Het verbetert je spijsvertering

Zelf heb ik enige tijd appelazijn gebruikt en ik merkte vooral dat, wanneer ik het voor een maaltijd innam, ik veel sneller verzadigd was. Hierdoor kreeg ik dus een stuk minder calorieën binnen en viel ik af.

Maar let op, appelazijn kent vele gezondheidsvoordelen maar het is geen magisch wondermiddel. Als je wilt afslanken zul je dat nog steeds met gezonde en gevarieerde voeding moeten doen. 

Onlangs schreef ik een review over het Simpel Slank programma, een programma boordevol gezonde en gevarieerde voeding, recepten, bereidingswijzen en gratis ondersteuning. 

Appelazijn in combinatie met het Simpel Slank programma kan ervoor zorgen dat je razendsnel af zult vallen. 

Hoeveel kun je afvallen met appelazijn?

Zoals gezegd is gezonde en gevarieerde voeding echt het belangrijkste als je wilt afvallen, toch draagt appelazijn wel degelijk bij aan het afvallen. 

Maar wat zijn de feiten? Hoeveel extra kun je afvallen als je appelazijn gaat gebruiken? Een onderzoek heeft dit aangetoond. 

In dit onderzoek word gesteld dat je ongeveer 1 tot 3 kilo extra kunt afvallen op een termijn van 3 maanden. 

Daarom is het echt een gouden combinatie om appelazijn te combineren met gezonde en gevarieerde voeding zoals het Simpel Slank programma je voorschrijft. 

Ook de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm is een ideale aanvulling op het innemen van appelazijn om af te vallen.

Dus wil jij slank de zomer in en zo efficiënt mogelijk resultaat boeken? Dan is een combinatie tussen een afslank product en het innemen van appelazijn echt goud waard.

afslank receptenbijbel

Andere gezondheidsvoordelen

Appelazijn kent vele tientallen positieve gezondheidsvoordelen. Toch worden er helaas soms dingen geclaimd die helemaal niet onderzocht zijn. 

Hieronder geef ik je een aantal gezondheidsvoordelen waarvan we zeker weten dat het waar is: 

 1. Stabiliseert de bloedsuikerspiegel
 2. Bestrijd bacteriën 
 3. Goed voor je hart
 4. Kan de kans op kanker verminderen (Onderzoek op ratten laat zien dat kankercellen verkleint of gedood kunnen worden)
 5. Helpt tegen maag- en darmproblemen
 6. Helpt bij vermoeidheid
 7. Ontgiften van zware metalen 
 8. Ontspannen van keel-neus-oor en luchtwegen
 9. Een beter huid
 10. Het helpt hooikoorts tegen te gaan
 11. Helpt bij het afvallen
 12. Gaat spierpijn en kramp tegen
 13. Draagt bij aan wittere tanden
 14. Het vermindert migraine 
 15. Het helpt om je lichaam intern te reinigen (detoxen

Kortom, een hele waslijst aan gezondheidsvoordelen en geen reden om niet op regelmatige basis appelazijn te nemen. 

Appelazijn gebruiken? 

Of je nou wilt afvallen met appelazijn of niet, appelazijn kent zoveel positieve eigenschappen dat ik het haast iedereen zou aanraden. 

Zelf gebruik ik ook regelmatig appelazijn. Ik gebruik het niet altijd omdat het ook wat bijwerkingen kan hebben en door de zuurtegraad je tanden kan aantasten. 

Meestal gebruik ik het een maand lang en dan weer een maand niet. Ik doe twee eetlepels appelazijn in een glas waarna ik het meng met een ruime hoeveelheid water. Ik drink het drankje met een rietje op om mijn tanden zo goed mogelijk te beschermen. 

Er zijn veel verschillende manieren om appelazijn in te nemen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan: 

 • Toevoegen van twee eetlepels aan je salade 
 • Vlees of vis marineren in appelazijn

Let op, gebruik niet meer dan twee eetlepels per dag. Mix je het in een glas met water? Drink het dan door een rietje en spoel je mond goed na met water. Ga tot 30 minuten na de tijd geen tanden poetsen om te voorkomen dat je, je beschermlaag kapot poetst.

Teveel appelazijn kan helaas verschillende bijwerkingen geven zoals misselijkheid, diarree of brandend maagzuur. Houd je dus altijd aan een maximum van twee eetlepels per dag. 

Heb je een aandoening aan je organen? Overleg dan altijd eerst met je arts of het veilig is om appelazijn te gebruiken. 

Heb je nog vragen over appelazijn? Laat dan even een reactie achter onder dit artikel

Martijn
 

Hoi ik ben Martijn en samen met Mieke stellen wij producten op de proef. We keren alles binnenstebuiten en onderzoeken of de verschillende producten jou kunnen helpen om je doelen te bereiken. Zijn we positief over een product? Dan laten we dat enthousiast merken. Voldoet een product niet aan de eisen? Dan zijn we kritisch en proberen we je te beschermen.

>