Affiliate Marketing: De complete handleiding!

affiliate marketingNadat ik enige tijd geleden enkele reviews over de Affiliate Marketing Revolutie van Jacko Meijaard had geschreven kreeg ik veel vragen over wat Affiliate Marketing nou precies is. 

Daarom ga ik je vandaag meenemen in de wondere wereld van Affiliate Marketing. Want wat is het precies? Hoe kun je er geld mee verdienen? Wat heb je nodig om te starten en nog veel meer. 

Omdat ik zelf actief ben met Affiliate Marketing weet ik natuurlijk als geen ander hoe de vork in de steel zit, heb je naderhand nog vragen? Laat een reactie achter onder dit artikel.

Online geld verdienen

Als eerste wil ik je iets meer vertellen over de wereld van het online geld verdienen, er zijn namelijk verschillende manieren om online geld te verdienen en Affiliate Marketing is er één van.

Bij online geld verdienen moet je denken aan verschillende verdienmodellen zoals:

 • Geld verdienen met YouTube (Video’s over jou favoriet onderwerp die veel worden bekeken zorgen voor veel abonnees, veel abonnees zorgen ervoor dat je geld verdient bijv. door reclame voorafgaand aan de video)
 • Geld verdienen met Facebook (Bereik op een efficiënte manier meteen jouw favoriete doelgroep en verkoop je producten.)

facebook

 • Geld verdienen met Instagram (Zorg ervoor dat je veel volgers krijgt, een grote fan schare zorgt voor genoeg verdien mogelijkheden.)
 • Geld verdienen met een Webshop (Eén van de meest traditionele vormen van online geld verdienen, je eigen digitale winkel.)
 • Geld verdienen met Dropshippen (Je eigen webshop maar de producten van andere bedrijven, deze bedrijven verzorgen alleen de opslag en verzending van de producten, het betaalproces en de klantenservice regel je zelf.)
 • Geld verdien met Daytraden (Handelen op de beurs, let op, weet wel wat je doet. Ontdek hier meer over het handelen in opties>>>)
 • Geld verdienen met Affiliate Marketing (Daar gaan we het hieronder over hebben!)

Natuurlijk zijn er meerder manieren om online geld te verdienen maar hierboven heb ik mijn favorieten in een notendop omschreven.

Voor elke manier geldt hetzelfde:

Hard werken, nooit opgeven en telkens bijsturen totdat je op de juiste weg bent, alleen dan zul je er komen!

Laten we nu specifiek gaan kijken naar het verdienmodel Affiliate Marketing, persoonlijk vind ik Affiliate Marketing één van de mooiste manieren om online geld te verdienen.

Affiliate Marketing voor beginners

Affiliate Marketing is het promoten van producten van andere bedrijven, je stuurt klanten door van jou platform, in de meeste gevallen een website, naar het platform van het bedrijf wat het product verkoopt.

Wikipedia zegt het volgende over Affiliate Marketing:

Affiliate marketing is een vorm van internetmarketing waarbij adverteerders hun partners (affiliates) belonen voor de gegenereerde verkopen of leads (zoals lidmaatschappen – abonnementen) die de affiliate heeft aangeleverd.

Bron: Wikipedia

Je hoeft hiervoor dus geen:

 • Klantenservice te hebben.
 • Geen voorraad met producten.
 • KvK nummer als je net begint en de inkomsten nog minimaal zijn. 

Zoals je kunt zien is het dus een ideale manier om mee te beginnen, weinig risico’s en in het begin, als de inkomsten nog laag zijn, heb je dus zelfs geen KvK nummer nodig. 

online marketing

Affiliate Marketing in stappen uitgelegd

Laten we eens wat dieper inzoomen op de praktische kant, want hoe gaat dat dan precies in zijn werk dat producten promoten voor andere bedrijven?

Waarschijnlijk word het meteen al een stuk duidelijker als ik je het volgende verhaal vertel..

Als jij een vrouw bent heb je waarschijnlijk al wel eens gehoord van de website Fashionchick.nl en als je een man bent ken je vast de websites Tweakers.net of Prijsvergelijk.nl

Dit zijn allemaal zogenaamde Affiliate websites, deze websites verdienen geld door het aanbrengen van nieuwe leads of directe kopers.

Als website bezoekers via een link, te herkennen aan klikbare tekst of een gekleurde button, doorklikken naar de website van de productverkoper en besluiten het product aan te schaffen ontvangt de Affiliate die de klant heeft aangebracht commissie.

Dit gaat allemaal volledig automatisch, er zijn verschillende Affiliate platformen die Affiliates en adverteerders samen brengen en voor alle technische zaken zorgdragen.

In Nederland zijn tal van bedrijven die Affiliates inzetten om hun producten te promoten denk aan bijvoorbeeld:

 • Coolblue
 • Bol.com
 • Kpn
 • Nuon 
 • Oxxio
 • Vodafone 

De bedrijven die ik hierboven benoem bieden allemaal fysieke producten aan, ook zijn er verschillende bedrijven die digitale producten aanbieden zoals, ebooks en e-cursussen.

Stap 1: Hoe ga ik Affiliate Marketing toepassen?

Er zijn verschillende manieren om Affiliate Marketing toe te passen, daarmee bedoel ik, de meeste mensen passen het toe via een website maar dat is niet persé nodig. 

Heb je bijvoorbeeld een YouTube kanaal en veel volgers? Dan kun je Affiliate Marketing ook prima toepassen op deze manier, let wel op dat de producten die je promoot aansluiten bij je doelgroep.

Daarnaast kun je Affiliate Marketing toepassen via Facebook, je selecteert je doelgroep, maakt een sprekende advertentie en laat deze gedurende enige tijd draaien. 

Let wel op! Adverteren, en vooral via Facebook, vergt de nodige kennis, als je niet goed weet wat je aan het doen bent kost het je alleen maar geld.

Maar mijn nummer één advies is: Zorg ervoor dat je een website hebt waar je potentiële kopers naar toe stuurt via Google.

Een website is ten eerste volledig van jou, bij Facebook en YouTube zul je, je altijd aan de richtlijnen van deze bedrijven moeten houden en heb je het roer niet volledig in handen.

Maar ten tweede kun je door het schrijven van goede artikelen gratis bezoekers krijgen uit Google. 

Samengevat:

 • Affiliate Marketing kun je prima toepassen door het gebruik van Facebook, Instagram of YouTube, maar omdat je, je altijd aan de richtlijnen van deze bedrijven moet houden, raad ik een eigen website aan.
 • Wil je adverteren via Facebook? Lees je eerst goed in, als je niet goed weet wat je doet kan het je geld gaan kosten.
 • Een website is voor 100% van jou, je hebt zelf het roer in handen en daarom is het DE manier om bezoekers te ontvangen en uiteindelijk klant te maken.

website

Stap 2: Digitale of Fysieke producten promoten?

Laten we ervan uitgaan dat jij ervoor kiest om Affiliate Marketing toe te passen via een website, hoe gaat dat dan precies in zijn werk? 

Zoals ik eerder in dit artikel al genoemd heb, zijn er twee verschillende soorten producten:

 • Fysieke producten
 • Digitale producten

Het voordeel van fysieke producten is dat het vaak producten zijn die mensen al kennen en vertrouwd mee zijn, bijvoorbeeld een stofzuiger.

Omdat mensen al vertrouwd zijn met deze producten kopen ze het eerder. Het nadeel van fysieke producten is dat er een kleine marge op zit. 

Als Affiliate ontvang je vaak maar tussen de 6 en 12% commissie, je hebt dus veel kopers nodig om een leuk bedrag te verdienen. 

Digitale producten hebben als nadeel dat ze minder bekend zijn en dus minder snel worden aangeschaft. 

Het grote voordeel is dat de commissie bij digitale producten soms wel kan oplopen tot meer dan 50%. 

In dit artikel ga ik voorbeelden geven op basis van de promotie van digitale producten.

Stap 3: Waar vind ik digitale producten? 

Gelukkig is het allemaal enorm eenvoudig om producten te promoten van andere bedrijven, je hoeft hiervoor geen contact op te nemen met de desbetreffende bedrijven en prijsafspraken te maken. 

Hiervoor zijn er netwerken die niet alleen de Affiliates en adverteerders bij elkaar brengen maar ook de volledige financiële afhandeling regelen. 

Het enige wat je hoeft te doen is je aanmelden voor zo’n netwerk, het product wat je wilt promoten uitzoeken, je unieke link bemachtigen, deze link op je website plaatsen en als mensen via deze link kopen ontvang je commissie.

Het grootste netwerk op het gebied van digitale producten is PayPro. 

paypro

PayPro heeft duizenden digitale producten in haar netwerk zitten en voor ieder is er wel een geschikt product om te promoten. 

PayPro biedt producten aan in verschillende niches (doelgroepen) , hieronder heb ik enkele digitale producten opgesomd:

 • Bouwtekeningen
 • Gitaar leren spelen
 • Afvallen
 • Gespierd worden
 • Leren handelen op de beurs
 • En nog veel meer..

Probeer een product te kiezen waar je feeling mee hebt, op deze manier is het makkelijker om je website te vullen met hoogstaande informatieve artikelen, daarover hieronder meer..

Stap 4: Hoe maak ik een website?

Nu je weet welk product je gaat promoten is het de bedoeling om een website te maken waar je bezoekers op gaat ontvangen. 

Ik raad je aan om een website te maken via WordPress. WordPress is een geschikte basis om een mooie website te maken en het is nog gratis ook. 

wordpress cursus

Bekijk hier het stappenplan ‘Hoe maak ik een WordPress website’>>

Daarnaast zijn er honderden gratis thema’s waar je uit kunt kiezen zodat je, je website helemaal naar jouw wensen kunt vormgeven. 

Wil jij alles leren over WordPress? De mooiste websites maken?

Bekijk hier mijn recensie over de WordPress Cursus>>

Stap 5: Wees de waardevolste 

Waar het allemaal om draait is dat je de meeste waardevolle website in je niche word, schrijf informatieve artikelen waarmee een bezoeker zich echt geholpen voelt.

Alleen als je dat doet zal Google je belonen voor hoge plekken in de zoekresultaten, deze hoge plekken zorgen voor veel gratis bezoekers.

google

Bekijk dit SUPER artikel waarin je alles haarfijn word uitgelegd wat tegenwoordig belangrijk is om te scoren in google>>

Een gouden regel is:

Als mensen van je website houden, houdt Google van je website.

Affiliate Marketing leren? 

Onlangs recenseerde ik de Affiliate Marketing Revolutie van Jacko Meijaard, een cursus waar ik alles geleerd heb over Affiliate Marketing.

affiliate marketing revolutie

Zijn videotraining is enorm geschikt voor beginners omdat alles op een super eenvoudige manier word uitgelegd en ook nog eens word voor gedaan aan de hand van instructievideo’s.

Daarnaast ontwikkelde Jacko zijn eigen forum waar elke dag beginners en gevorderden actief zijn om elkaar te helpen en successen te delen. 

Ook ontwikkelde Jacko een speciale internet masterclass, tijdens deze masterclass krijg je echt persoonlijke aandacht en geeft Jacko gouden tips.

Kortom, de Affilate Marketing Revolutie is wat mij betreft de nummer 1 online training op het gebied van Affiliate Marketing. 

Ontdek hier Jacko’s persoonlijke verhaal!

Heb je nog vragen of is er iets niet helemaal duidelijk? Laat even een reactie achter onder het artikel!

Martijn
 

Hoi ik ben Martijn en samen met Mieke stellen wij producten op de proef. We keren alles binnenstebuiten en onderzoeken of de verschillende producten jou kunnen helpen om je doelen te bereiken. Zijn we positief over een product? Dan laten we dat enthousiast merken. Voldoet een product niet aan de eisen? Dan zijn we kritisch en proberen we je te beschermen.

>