Affiliate marketing: Wat betekent het eigenlijk?

Affiliate marketing wordt steeds vaker ingezet door bedrijven. Het merk moet gepromoot worden en vaak is hier vanuit het bedrijf niet genoeg tijd voor, omdat er achter de schermen nog veel geregeld moet worden.

Deze merken laten daarom andere mensen de producten en diensten promoten, zodat er een nieuwe stroom aan potentiële klanten op de website verschijnt.

Jij kunt aan de hand van affiliate marketing ervoor zorgen dat jouw bedrijf een boost krijgt, zonder dat het jou veel inzet toont. Onderstaande informatie neemt jou mee door de betekenis ervan en hoe je het in kunt zetten.

More...

Met affiliate marketing heb je tijd voor andere zaken 

Affiliate marketing is een vorm van internetmarketing. Hierbij worden parters (affiliates) van adverteerders beloond voor het verkopen van producten en diensten of de leads die de affiliatie heeft opgeleverd.

Deze leads kunnen in de vorm van een lidmaatschap, maar ook het aanvragen van offertes of het aanmelden voor de nieuwsbrief. Jij hoeft als adverteerder hier weinig tijd aan te besteden.

Het enige wat jij namelijk hoeft te doen is promotiemateriaal aanleveren, zoals banners, links of artikelen waar een post over geschreven moet worden.

Zo kun je zelfs met bestaand materiaal ervoor zorgen dat jouw bedrijf nieuwe klanten krijgt.

De Affiliate Marketing Revolutie is op dit moment de meest populaire cursus op het gebied van Affiliate marketing.

Jouw promotiemateriaal omgezet tot content 

Het promotiemateriaal wat je aanlevert, wordt omgezet door de affiliates naar content wat bij het kanaal past.

In deze content worden lezers erop gewezen om een bezoek te brengen aan de website of aangespoord om ook de producten of diensten aan te schaffen.

Potentiële klanten worden op deze manier doorverwezen naar jouw bedrijf, door bijvoorbeeld een advertentie waarop geklikt kan worden of een blogpost welke een call-to-action bevat.

Deze potentiële klanten kunnen dan een actie uitvoeren, waarna de affiliates beloond worden. Deze beloning is een bron van inkomen, waaraan een bepaald percentage hangt.

Meerdere vormen van uitbetalen mogelijk 

Je kunt bij affiliate marketing op verschillende manieren voor een uitbetaling bij jouw affiliates zorgen.

Zo kun je ervoor kiezen om per verkoop of lead een vergoeding te geven, maar ook per click of per pageview.

Het is afhankelijk van wat jij voor ogen hebt hoe je dit in gaat richten. Het is daarom goed om te bekijken wat iedere mogelijkheid inhoudt en hoe je ervoor kunt zorgen dat jij deze partners weet te enthousiasmeren voor de diensten.

Houd hierbij in het achterhoofd dat het voor beiden een no cure no pay principe is. Er wordt dus alleen betaald als er ook daadwerkelijk verkopen of andere acties plaatsvinden.

Per click of per lead uitbetaald 

Pay per click is een van de vormen waarvoor gekozen kan worden bij affiliate marketing. Hiervoor wordt vaak een bepaald bedrag vastgesteld, wat neerkomt op enkele centen, dat uitgekeerd wordt per klik op het beschikbaar gestelde promotiemateriaal.

Zo kun je ervoor kiezen om banners of een tekstlink aan te leveren, waar een potentiële klant op kan klikken. Daarnaast kun je kiezen voor pay per lead.

Deze vergoeding wordt uitbetaald wanneer een bezoeker via de partner contact opneemt om zich in te schrijven voor een nieuwsbrief of een lidmaatschap aangaat op de website.

Hiervoor hoeft het dus geen betalende klant te zijn, maar puur een geïnteresseerde die eerst het nieuws bij wilt houden rondom de website.

Diensten afnemen leidt tot een uitbetaling 

Als je er zeker van wilt zijn dat er ook daadwerkelijk producten of diensten af worden genomen, kun je er bij affiliate marketing voor kiezen om alleen een vergoeding te geven wanneer er iets verkocht wordt.

Dit wordt pay per sale genoemd. Hiervoor klikt de bezoeker op het promotiemateriaal, komt op jouw website uit en neemt vanaf hier ook echt diensten of producten af.

Hiervoor wordt een bepaald percentage van het verkoopbedrag aan de affiliate uitgekeerd. Het hoeft echter niet altijd dat mensen iets kopen, daarom kun je er ook voor kiezen om pay per view te doen.

Hierbij wordt er per keer dat de website bekeken wordt dankzij het promotiemateriaal bij de affiliate een bedrag uitgekeerd.

Zorg voor voldoende transparantie 

Als je voor affiliate marketing gaat, is het dus goed om jouw merk in eerste instantie goed te promoten. Zorg er daarom eerst voor dat jouw bedrijf een bepaalde naamsbekendheid heeft, zodat er ook partners aangetrokken kunnen worden.

Pas wanneer dit gelukt is, kun je het programma starten. Houd er daarbij ook rekening mee dat je de affiliates op een eerlijke manier moet belonen.

Enkele centen per click is een goede prijs, maar wanneer er ook daadwerkelijk producten verkocht worden door de affiliate is het aannemelijk dat je een goed percentage uitbetaalt.

Beide partijen zijn immers afhankelijk voor hetgeen dat gegenereerd wordt, waardoor het ook op een eerlijke manier moet verlopen. Zorg er daarom voor dat je van beide kanten op eerlijkheid aankunt.

Martijn
 

Hoi ik ben Martijn en samen met Mieke stellen wij producten op de proef. We keren alles binnenstebuiten en onderzoeken of de verschillende producten jou kunnen helpen om je doelen te bereiken. Zijn we positief over een product? Dan laten we dat enthousiast merken. Voldoet een product niet aan de eisen? Dan zijn we kritisch en proberen we je te beschermen.

>